Tritip con chimichurri
Runderliesstuk met groene chilisaus
TRITIP CHIMICHURRI
LIESSTUK RECEPTEN
TRITIP CHIMICHURRI | ARGENTINIË   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

TR-TIP CHIMICHURRI

Dit gerecht bestaat uit een gegrild liesstuk (tri-tip of ezeltje) met Argentijnse chimichurri, geserveerd met een eveneens gegrild kaasgerecht.

Componeer het gerecht zelf met dit recept en één van de chimichurri-recepten op onze site, de originele chimichurri bijvoorbeeld of de chimichurri rio-platense.

Voor dit recept wordt het liesstuk gemarineerd. Doe dat niet te lang, voorkom dat de marinade de smaak van het vlees 'kaapt'. De werkwijze is identiek aan het grillen van liesstuk dat is ingewreven met een kruiden/specerijenmengsel, ook wel 'rub' genoemd. het receopt is gebaseerd op een niet zo dikke 750-900 gram wegende tri-tip-steak. Vaak zijn ze veel dikker en zwaarder, overweeg dan om bavette (vanglap) in plaats van liesstuk te gebruiken.

INGREDIËNTEN

750
gram
liesstuk (tri-tip)
2,5
dl
witte wijnazijn
2
teentjes
knoflook
1
el
verse oregano
1
 
rode peper, zoals locoto (ají rocoto)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Pers de knoflook, en snijd de chilipeper fijn. Meng beide met de oregano door de azijn. Laat de marinade even staan wanneer je gedroogde oregano gebruikt

Trim het liesstuk, door vet en vlies dat je niet mee wilt bereiden weg te snijden.

Marineer het vlees en laat het gedurende een uur of drie à vier de smaak op nemen. Doe dat liefst in de koeling.

Zorg dat het liesstuk voor het grillen op kamertemperatuur is.

DE BEREIDING

Grill indirect, op een temperatuur van 175-200°. Doe dat bijvoorbeeld met de split-grill methode. Leg aan één zijde van de grill de wit-hete kolen, zodat je genoeg ruimte op het rooster over houdt voor het vlees. Plaats een aluminium bakje onder het vlees, en vul dat met vloeistof, bijvoorbeeld water.

Zorg ervoor dat de warmte over het vlees wordt geleid door de kolen en de het ventilatiekanaal in de kap tegenover elkaar te plaatsen, en de opening niet pal boven de kolen. Zorg dat je de temperatuur in de grill in de gaten kunt houden. Tot zo ver.

Leg het vlees in de grill, met het vetste deel naar boven gericht. Doe dat in ieder geval wanneer je direct grillt, dus met het vuur pal onder het vlees, ter voorkoming van brandend vet.

Keer het vlees voor het eerst na 15 minuten, en herhaal dat ieder kwartier, tot een kerntemperatuur is bereikt van 53° (medium rare) à 59° (à point).

Leg het vlees zodra deze kerntemperatuur is bereikt op een bord, en dek het losjes af met aluminiumfolie. Plaats het bord gerust in de nabijheid van de warmtebron. Het zal daar nagaren. Door het braden is het vlees ongelijkmatig verhit, de buitenzijde is warmer dan de binnenzijde. Door het rusten wordt de temperatuur gelijkmatiger verdeeld, waarbij de kerntemperatuur tijdens het rusten afhankelijk van de gebruikte braadtemperatuur en gaarte 3-5° stijgt.

Laat het vlees nog langer rusten, tot de temperatuur uiteindelijk is teruggelopen tot 49°. Dat is de temperatuur waarbij rundvlees niet meer bloedt Meer hierover weten? Lees het artikel rusten van vlees.

Snijd het vlees na deze rustperiode dwars op de draad in dunne plakken van ongeveer een centimeter, niet dikker. Serveer het vlees met chimichurrisaus en gesmolten, gebakken kaas zoals provolone, bereid met oregano, chilipeper(vlokken) kleine tomaatjes, en olijfolie.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chimichurri | Project Gutenberg, Self publishing press Chimichurri | Wikipedia (EN) alsa tximitxurri | Tximitxurri cocina