Tlacoyo
Mexicaanse empanada met bonen en oaxa-kaas
TLACOYO
TLACOYO'S
TLACOYO MET BONENVULLING EN SALSA | MEXICO

TLACOYO

Een tlacoyo is een ovaal, gevuld broodje (empanada) gemaakt van masa. Dit recept is een restaurantversie van de tlacoyo, die veelal in een veel traditioneler vorm wordt gegeten, is uitgevoerd als straatgerecht.

DE VOORBEREIDING

Maak een deegbal van de masa met het water en zout. Voeg meer water toe als nodig is om een ​​vochtig deeg te maken, en zorg dat alle bloem wordt opgenomen. Zet het deeg terzijde.

Verhit de olie (voor een betere houdbaarheid reuzel) en caramelliseer er de uisnippers in. Voeg daarna de knoflook toe en fruit deze kort mee.

Laat de bonen uitlekken en voeg ze op hoog vuur toe, kort mee laten koken. Roer de bonen daarbij stuk met een spatel.

DE AFWERKING

Verdeel het deeg in vier porties en druk deze plat. Doe dat met de hand of met behulp van een koekenpan (folie gebruiken)

Spreid de plakken uit op het werkblad en doe op één helft een evenredig deel van de bonenmassa. Vouw de plak overlangs dicht tot een halve maan.

Bak de broden goudbruin, twee aan twee in een koekenpan met olie, gedurende 3 tot 4 minuten per zijde. Leg de broden op keukenpapier.

Serveer de tlacoyo ze met salsa, guacemole en marinara naar smaak.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De tlayoco bestond waarschijnlijk toen de Spanjaarden het continent voor het eerst betraden, zij het zonder rundvlees of reuzel. Ze maakten er vermoedelijk kennis mee in Tlatelolco. In Hidalgo, wordt de tlacoyo gemaakt in de holte van de hand (niet machinaal) en wordt hij gevuld met alberjon (droge erwten), munt en knoflook. Tlacayo's kunnen ook worden gemaakt met bonen, aardappelen of kwark. Hij wordt warm gegeten, met salsa, kaas en ui.

Dit gerecht is vergelijkbaar met de Salvadoraanse pupusa.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam Tlacoyo is een variant van het Nahuatl tlahtlaōyoh de benaming voor een hapje op straat (streetfood) in Mexico: antojito.

225
gram
masa harina
1,5
dl
water
2
tl
reuzel
1/2
 
ui
1
teentje
knoflook
1
blik
zwarte bonen
50
gram
geraspte oaxa kaas
 
 
zout
 
 
salsa
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tlacoyo | Wikipedia (EN) Blue corn tlacoyos | Street gourmet LA