NAAR HET RECEPT VAN
Jenny McGruther
NOURISHED KITCHEN
 
Horchata de chufas
Mexicaanse horchata
Horchata de chufas
PLANTAARDIGE DRANKEN
MEXICAANSE HORCHATA   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

HORCHATA DE CHUFAS

Mexicaanse horchata

Deze kruidige drank is een variant op de Spaanse horchata. Deze drank wordt gemaakt van aardamandelen en krijgt zijn finesse door de typisch Mexicaanse combinatie van kardamom, canela mexicana (ceylon kaneel) en piloncillo (suikerbrood).

Hierdoor is deze horchata meer verwant met de Nigeriaanse kunun dan met de Spaanse horchata, waarin zelden specerijen worden gebruikt, of de 'klassieke' Mexicaanse horchata waarin geen aardamandelen maar melk wordt gebruikt.

Aardamandelen zijn de knolletjes van de knolcyperus Cyperus esclulentus, in het Spaans chufas genoemd. Deze chufas, ook wel tijgernoten genoemd, zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar, ook uit biologische teelt.

INGREDIËNTEN

250
gram
aardamandelen
1
ltr
ijskoud water
1
st
canela mexicana (ceylon kaneel)
3
st
groene kardamom
 
 
piloncillo (suikerbrood of panela)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Indien je gedroogde aardamandelen gebruikt, was je deze grondig en weekt ze een etmaal in water, tezamen met de kaneelstok. Zet ze in de koelkast of wanneer je daar geen ruimte hebt, erbuiten, maar ververs het water dan enkele malen, zodat de aardamandelen niet fermenteren. Verse aardamandelen hoeven niet geweekt te worden, maar selecteer de beschadigde uit, deze kunnen zuur smaken.

DE BEREIDING

Spoel de aardamandelen af en rasp de piloncillo naar smaak, tot ten hoogste 100 gram. Doe de specerijen, de suiker en de aardamandelen met net voldoende water in een blender en maal de knolletjes fijn.

Laat het gemalen mengsel een uur in de koelkast staan, zodat de smaken goed integreren, en giet het daarna uit in een puntzeef die is bedekt met kaasdoek. Laat de massa goed uitlekken. Help daarbij een handje door de kaasdoek stevig samen te drukken.

Doe de uitgeperste massa terug in de blender, en herhaal het proces.

Serveer de 'horchata' ijs- en ijskoud.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Tigernut Milk | Jenny McGruther, Nourished Kitchen Kunun Aya | Nigerian food tv