Tlacoyo
Mexicaanse empanada met bonen en oaxa-kaas
TLACOYO
 
TLACOYO MET BONEN | STREETFOOD VERSIE

TLACOYO

Een tlacoyo is een ovaal, gebakken of geroosterd gevuld broodje (empanada) gemaakt van masa. Ze zijn dikker dan tortilla's en worden onder meer gevuld met bonen, kaas of chicharron. Tlacoyos worden geserveerd als bijgerecht bij soepen en stoofschotels of als hapje op een feest. Het is daarnaast een populair straatgerecht.

Ze worden vaak met reuzel bereid om de cake langer goed te houden, maar een originele tlacoyo wordt niet met reuzel en niet met zout gemaakt, en moeten direct na bereiding gegeten worden, anders zijn ze droog en taai. Een goede tlacoyo is knapperig van buiten en romig van binnen.met weinig tot geen saus en wat fijngesneden nopales eroverheen.

Vooral in Mexicostad zie je veel tlacoyos van blauwe maïs. Naast de klassieke tlayoco wordt in Hidalgo ook een mini versie gemaakt. Deze mini-tlacoyo wordt gemaakt door het deeg in de holte van de hand te leggen en te vullen, zoals met alberjon (droge erwten), munt en knoflook. Hij wordt warm gegeten, met salsa, kaas en ui.

De moderne tlacoyo heeft veel weg van een sope (qua ingrediënten) of een huarache (qua vorm, maar kleiner). De langere versie ervan staat bekend als memela. Van origine heeft een tlacoyo geen topping, maar gaat vergezeld van een verse salsa. Op straat verkoopt men hem meestal mét topping.

INGREDIËNTEN

225
gram
masa harina
1,5
dl
water
2
tl
reuzel
1/2
 
ui
1
teentje
knoflook
1
blik
zwarte bonen
50
gram
geraspte oaxa kaas
 
 
zout
 
 
salsa
 

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De tlayoco bestond waarschijnlijk toen de Spanjaarden het continent voor het eerst betraden, zij het zonder rundvlees of reuzel.

Ze maakten er vermoedelijk kennis mee in Tlatelolco. In Hidalgo, wordt de tlacoyo gemaakt in de holte van de hand (niet machinaal) en wordt hij gevuld met alberjon (droge erwten), munt en knoflook. Tlacayo's kunnen ook worden gemaakt met bonen, aardappelen of kwark. Hij wordt warm gegeten, met salsa, kaas en ui.

Dit gerecht is vergelijkbaar met de Salvadoraanse pupusa.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam Tlacoyo is een variant van het Nahuatl tlahtlaƍyoh de benaming voor een hapje op straat (streetfood) in Mexico: antojito.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tlacoyo | Wikipedia (EN) Blue corn tlacoyos | Street gourmet LA