Salsa huacatay
Peruaanse pesto/saus van huacatay
PERUAANSE SALSA'S
HUACATAY RECEPT(EN)
HUACATAYSAUS, PERU

SALSA HUACATAY

Huacataysaus is een traditionele Peruaanse saus die onderdeel uit maakt van veel traditionele Peruaanse gerechten. In Argentinië maakt men dezelfde saus, daar heet hij echter suico-saus, naar de Argentijnse benaming van het huacatayblad.

Er zijn globaal twee versies: de pesto-vorm, een pasta, en de sausvorm, met als basis de pasta, vloeibaarder gemaakt met wat gecondenseerde melk. Aan de sausversie wordt gewoonlijk wat citroensap toegevoegd om de smaak in balans te krijgen door de toevoeging van de zoetige melk. Niet origineel natuurlijk, maar daarom niet mnder smakelijk is, om de melk te vervangen door een goede mayonaise. Dan geen extra zuur toevoegen natuurlijk.

In het recept wordt vanzelfsprekend huacatay gebruikt, maar mocht dat niet vers te krijgen zijn, vervang de huacatay dan door 3 delen mint op 1 deel koriander.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de huacatay, en verwijder de stengels (gebruik alleen de blaadjes).

Snijd de pepers heel fijn, eventueel na geblancheerd te zijn.

DE BEREIDING

Doe alle ingrediënten m.u.v. het zout in een blender en draai er een pesto van. Houd in eerste instantie wat olie achter, om de goede textuur te krijgen.

Draai niet langer dan nodig, de kaas hoeft niet volledig gepureerd te zijn. Voeg naar behoefte van de achtergehouden olie toe.

Maak op smaak met zout.

1
bosje
huacatay
100
gram
pinda's
2
 
aji amarillo-pepers
2
teentjes
knoflook
 
 
zout
1
dl
neutrale olie
50
gram
zachte kaas van schapenmelk
 
NAAR HET RECEPT VAN
MARTIN ORE
MOCHICA RESTAURANT
MONTRÉAL

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tiradito | Lea Zaldes in Dining Chǐ cago