Welsh cakes
aardappelgerecht
WELSH CAKES
 
WELSH CAKES

WELSH CAKES

Welsh cakes zijn traditionals en worden onder meer gegeten op St. Davidsday en met Kerst. In Wales worden ze 'bakestones' genoemd, omdat ze traditioneel op een steen (op zijn Welsh de maen) of op een dikke gietijzeren grillplaat, de planc, worden gemaakt.

Welsh cakes worden gemaakt van meel (of zelfrijzend bakmeel of met bakpoeder), sultanas en/of krenten, en specerijen als kaneel en nootmuskaat. Ze zijn rond, een paar centimeter (4-6 cm) in doorsnede en 1-1.5 cm dik. De cakes worden warm of koud geserveerd, bestrooid met poedersuiker. In tegenstelling tot de scones worden ze 'kaal' gegeten, hoewel soms bestreken met jam of boter.

Het recept op deze pagina is origineel, dateert uit de 19e eeuw.

Soms wordt geraspte sinaasappel- of citroenschil toegevoegd, of een theelepel lavendel in combinatie met wat citroenrasp. In plaats van jam of boter bij de cakes wordt wel een gezoete boter gegeven, die wordt gemaakt van boter, een scheutje sinassappelsap, wat sinaasappelrasp en poedersuiker.

INGREDIËNTEN

225
gram
zelfrijzend bakmeel
50
gram
gezouten boter
50
gram
reuzel
1
 
ei
50
gram
sultana's en/of krenten
75
gram
basterdsuiker
1
mp
zout
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

Snijd de boter in blokjes en rol ze door de bloem tot een kruimelig deeg. Voeg hier de suiker, de sultana's en/of krenten en vervolgens het ei aan toe. Meng het tot een deeg en vorm er een bal van. Voeg eventueel wat melk of karnemelk toe. Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik en snijd daar rondjes uit met een 7,5-10 cm al dan niet geribbelde steekvorm.

Bak de cakes op een dikke steen of (dikke) ijzeren bakplaat. Wrijf deze met boter in en veeg het overtollige weg. Warm de plaat goed op en bak de cakes ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, zodat ze goed caramelliseren.

DE AFWERKING

Haal de cakes van de plaat en bestuif ze direct met poedersuiker en eventueel wat kaneel terwijl het nog warm is.

VARIATIES

Llech Cymraeg: bereid met gewone bloem of volkorenmeel, daardoor minder hoog en knapperiger. Doorgaans wordt deze cakevariant gemaakt als een plaat (slab) op een kachel of bakplaat, vandaar de naam Llech Cymraeg of "Welsh slab".

Jam Split: populair in Zuid-Wales. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een Welsh cake split horizontaal doorgesneden an als een sandwich belegd met jam of boter.

Apple Dragon: Door de toevoeging van geraspte appel lekker vochtig en lang houdbaar.

De Newport Lovely: een regionale variant uit Newport, door de mannen gemaakt voor hun vrouwen als trouw- of verlovingsgeschenk.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Welsh cakes recipe | Official gateway to Wales Welsh cakes recipe | BBC FOOD