Shepherd's pie
Aardappelschotel
SHEPHERD'S PIE
AARDAPPELSCHOTELS
SHEPHERD'S PIE | © FOTO: RITA MAAS   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
SHELLEY WISEMAN
GOURMET.COM
CONDË NAST PUBLISHERS

SHEPHERD'S PIE

Shepherd's pie is een lamsvleesschotel met een korstje van aardappelpuree. Nog niet zo lang geleden werd de naam gebruikt voor alle vleespasteien met een aardappeldek, ongeacht welk soort vlees werd gebruikt.

INGREDIËNTEN

280
gram
zilveruien
450
gram
lamsschouder zonder bot
4
 
medium preien
5
el
patentbloem
3,5
el
ongezouten boter
2
el
gehakte knoflook
1
dl
witte wijn
1,5
el
tomatenpuree
2,5
dl
runderbouillon
2,5
el
water
2
 
gehakte verse thijm
5
 
worteltjes
2
gram
medium raapjes
450
dl
russet aardappelen
1
dl
room
1
el
melk
3
 
ongezouten boter
 
 
zout
 
 
zwarte peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 175°.

Zet een ruime pan met water op het vuuren blancheer hierin de ongepelde uitjes (kort, 1 mInuut), snijd ze schoon en pel ze.

Snijd de prei in dunne plakjes.

Snijd het vlees in dobbelstenen, droog deze met keukenpapier en bestrooi ze met wat zout en peper. Schud de vleesstukjes in een plastic zak los met 3 eetlepels bloem.

DE BEREIDING

Bak het vlees in een royale koekenpan aan in boter, gedurende
5-6 minuten. Voeg er tegen het einde een eetlepel knoflook aan toe. Deglaceer de pan met de wijn en roer er de tomatenpuree door. Reduceer het vocht op zacht vuur in circa 5 minuten tot de helft. Voeg er dan de bouillon, het water, thijm, de lamsschouder met alle kookvocht en de groenten aan toe. Even laten sudderen en dan van het vuur af nemen.

Dek de schotel af met folie en smoor het vlees-, groentenmengsel in de oven tot het lam mals is. Roer het mengsel tijdens de bereiding enkele malen om.

De oventijd bedraagt tussen 1 en 1,5 uur.

DE AFWERKING

Maak een goede puree en houd deze warm.

Maak een beurre manié van 1,5 eetlepel boter en 2 eetlepels bloem. Lepel er in een sauspan 2 dl kookvocht doorheen, en laat deze binden. Roer het gebonden kookvocht voorzichtig door het vlees-, groentenmengsel. Dek het mengsel af met de aardappelpuree en werk deze af, bijvoorbeeld met een vork. Bruin de schotel onder de grill.

VARIATIES OP DE SHEPHERD'S PIE

De naam shepherd's pie dateert uit eind van de 19e eeuw. Een shepherd's pie of cottage pie was van in die tijd een schotel gemaakt met restjes van de vorige dag. Voor het eerst gemaakt tegen het einde van de 18e eeuw toen de aardappelbaar betaalbaar werd voor de gewone man.

Behalve de shepherd's pie, kent Groot-brittanië de Saint Stephen's Day pie, gemaakt van kalkoen en ham, de Cumberland pie, bedekt met broodkruim en de Fish pie, vanzelfsprekend gemaakt met vis.

De Franse evenknie is de hachis parmentier, die net als de cottage pie in de tweede helft van de 18e eeuw werd bedacht. En in veel andere landen bestaan vergelijkbare gerechten:

Argentinië Chili Urugay
  • Pastel de papa
  • Pastel de carne
Dominicaanse republiek en Puerto Rico
  • Pastelon de papa, opgebouwd uit laagjes vlees en puree en afgewerkt met kaas
Jordanië, Syrië en Libanon
  • Siniyet Batata of Kibbet Batata

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Shepherd's pie | Food timeline library Shepherd's pie | Shelley Wiseman on Gourmet.com