Rösti
Zwitserse aardappelkoek
RÖSTI
 
RÖSTI MIT SPECK UND KÄSE | BERN

RÖSTI

Hoewel rösti over het algemeen als een Zwitsers gerecht wordt bestempeld, is het specifiek voor het Duitssprekende gedeelte van Zwitserland.

De politiek-culturele grens tussen het Frans- en het Duitssprekende gedeelte van Zwitserland wordt de "Röstigraben" genoemd. Het gerecht zou in de eerste helft van de 19e eeuw in het Zürcher landschaft ontstaan zijn als ontbijt om de nog middeleeuwse traditie van brei- en melkproducten te verdringen. In het Franssprekende deel van Zwitserland wordt röschti, zoals de Zwitsers zelf schrijven, "pommes de terre râpé" genoemd.

In Zwitserland is altijd veel te doen omtrent de vraag of gekookte of rauwe aardappelen gebruikt moeten worden. Wanneer de rösti wordt gebruikt als onderdeel van een gerecht en saus moet opnemen, neemt men in de regel gekookte aardappelen als basis, voor rösti-koek als bijgerecht of snack juist rauwe aardappel. Gebruikelijk is het verrijken van de rösti met spek, kaas, zelfs appel en verse kruiden.

INGREDIËNTEN

600
gram
aardappelen
 
 
zout
BERNER RÖSTI
600
gram
aardappelen
 
 
zout
125
gram
spek (bacon)
60
gram
kaas

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Tevoren koken of niet? In dit recept wordt een voorgekookte aardappel gebruikt, maar stel je wilt rösti combineren met gerookte zalm en niet gebruiken in combinatie met een vochtig gerecht als Züricher Geschnetzeltes, gebruik dan de rauwe aardappel, zoals in de Franse galettes

Kook de aardappelen daags tevoren, liefst nog eerder en rasp ze met een grove rasp.

DE BEREIDING

Doe de geraspte aardappelen in een koekenpan met boter en sauteer de aardappelrasp daaraan. Licht laten bruinen. Druk de massa dan tot een koek, en laat deze vast worden en doorbruinen.

VARIANTEN

Voor een spekrösti kunnen de spekblokjes (bacon) meegebakken worden of over de bereide gestrooid worden, waarna de röstikoek onder de grill wordt geplaatst. Wordt de spek meegebakken, voeg dan een theelepeltje kummel toe. Hetzelfde geldt voor de toevoeging van kaas (en/of). Voor het recept van Berner rösti wordt zowel spek als kaas gebruikt.

De kaas bij uitstek voor de Berner rösti is de 'eigen' Gruyère of een (roodschimmelige, dus pittige) Appenzeller.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016