Garganelli
Basisbereiding
GARGANELLI
RECEPTEN
GARGANELLI (SPINAZIE)

GARGANELLI

Garganelli is een pasta van harde tarwe en eieren, die op een speciale manier gerold wordt, waardoor er ribbels in de breedte worden gevormd.

Deze ribbelpasta onderscheidt zich daarmee van de veelal in de lengterichting geribde buisvormige pastas. In dit artikel leggen we uit hoe de garganelli gemaakt worden.

De gereedschappen die hiervoor nodig zijn, zijn minimaal een deegroller en een boterplankje dat als kammetje dienst doet. In plaats van het geribde boterplankje wordt traditioneel een weefraampje gebruikt (onhandig, nauwelijks te verkrijgen).

Aan één gereedschap zijn we nu nog voorbijgegaan, het rollertje van hout. Dat kun je in één handeling kopen in zogenaamde garganelli-sets, maar ook op lengte bij de houthandel (glad beuken rondhout ø10mm of zogenaamd deuvelhout, zoals op bovenstaande foto).

Vanzelfsprekend kan de pasta ook machinaal gemaakt worden, er is zelfs een betaalbare cavaletti (garganeli) molen verkrijgbaar, van het merk CucinaPro). Kost enkele tientjes.

INGREDIËNTEN

200
gram
durummeel (harde tarwe) typo 00
2
 
eieren

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

De hoeveelheid in dit recept is goed voor 2-3 personen. Wil je meer pasta maken, hanteer ook dan 1:1 (meel-ei).

Maak met de hand een pastadeeg van de meel en de eieren, en laat dat een half uurtje op een koele plaats rusten, voor je van de deegbal deegvellen draait.

 

DE BEREIDING

Rol het deeg tot (niet te) dunne deegvellen, en snijd daar vierkanten van met een breedte/lengte van 4 centimeter.

Pak een vierkantje bij de punt en rol het deegvelletje vanuit die punt diagonaal om het stokje. doe dat in één vloeiende beweging over het plankje, zodat je in dezelfde beweging de ribbels aanbrengt.

Schuif het buisje van de stok en bepoeder het met bloem, en laat het even drogen, alvorens de buisjes te koken. daarmee voorkom je dat de buisjes dichtklappen.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016