Patè di pomodori secchi
Italiaanse tomatentapenade
Patè di pomodori secchi
RECEPTEN
CREMA DI POMODORI SECCHI | ITALIË

PATè DI POMODORI SECCHI

Patè di pomodori secchi is de Italiaanse benaming voor een 'tapenade' van gedroogde tomaten. Deze tapenade wordt op bruschetta gebruikt maar ook als basis voor het bereiden van sauzen voor pastagerechten, in voorgerechten of bij vlees, vooral varkensvlees.

Vaak wordt deze patè gebruikt in combinatie met Pecorino of Parmesaanse kaas.

Wanneer de patè langer wordt geblend, wordt hij soepeler. Het resultaat wordt crema genoemd. In plaats van olijfolie kan ricotta worden gebruikt.

Patè is verwant aan de Franse tapenade, die net als confit d'olive van olijven wordt gemaakt. Italië's oudste olijven-tapenade, als je dat woord mag gebruikten, is epitystrum, een klassiek Romeins gerecht., dat overigens veel grover van structuur is.

Dit recept is van Siciliaanse oorsprong:

INGREDIËNTEN

400
gram
gedroogde tomaten
1
bosje
basilicum
2
teentjes
knoflook
350
gram
olijfolie
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Blancheer de gedroogde tomaten 4-5 minuten in kokend water. Neem de tomaten uit het water en leg ze te drogen op keukenpapier.

Was de basilicum en pluk de blaadjes. Doe ze in een schone doek en centriguur ze droog door de dichtgevouwen doek enkele malen rond te slingeren.

Pel de knoflookteentjes en snijd ze fijn.

DE BEREIDING

Doe de tomaten, basilicum en knoflook in een blender. Draai een enkele slag (pulse). Draai er dan de tapenade van, met het merendeel van de olijfolie. Houd eerst nog wat achter, en voeg dat toe wanneer de patè dat verlangt. Het moet een smeerbare consistentie krijgen, geen saus worden.

BEWAREN

Wanneer de patè bewaard wordt, doe ze dan in een goed afsluitbare pot, en verzegel de patè door er een laagje olie op te zetten.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Patè di pomodori secchi | Siciliè fan