Pesce spada alla piastra
Basisbereiding gegrillde zwaardvis
RECEPT
 
PESCE SPADA ALLA PIASTRA ©2015 FOTO: OURFOOD.NL

GEGRILLDE ZWAARDVIS

BASISBEREIDING GRILLEREN ZWAARDVISFILETS

Van zwaardfilets worden filets gesneden die als biefstuk bereid kunnen worden. Waar je op moet letten, is dat je de zwaardfilet niet overkookt waardoor deze onaangenaam droog wordt. Net als een biefstuk moet je de filet na het bakken kort laten rusten opdat de sappen regelmatig verdeeld worden en niet op het bord weg vloeien.

Het is plezierig om de filet kort te marineren. Dep de filet(s) na de marinade goed droog met keukenpapier, zodat ze niet in de marinade verdrinken, maar de gelegenheid krijgen om te bakken en te caramelliseren. Hieronder het recept voor zwaardvis van de grillplaat "alla piastra"

Het recept is gebaseerd op twee filets van elk 200 gram, met een gelijkmatige dikte van 2 cm. Wanneer het mogelijk is, vraag dan de huid aan de filets te laten, zodat ze mooi hun vorm behouden tijdens het bakken.

INGREDIËNTEN

2
stuks
zwaardvisfilets à 200 gram
 
 
olijfolie
 
 
zout en peper
 
 
oregano
MARINADE
1
el
olijfolie
½
 
citroen
2
teentjes
knoflook
1
takje
oregano

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Haal de filet(s) een half uur tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Wanneer je een te koude filet gebruikt, zal de temperatuur van de pan te sterk teruglopen, en de filet niet goed bakken.

Spoel de filets uit de koelkast direct af onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier.

Maak een emulsie van de olie en de citroensap en voeg daar schijfjes knoflook en oregano aan toe.

Haal de vis vlak voor het bakken uit de marinade en droog haar af. Zorg ervoor dat de knoflook er af is, deze zou verbranden en bitter worden.

DE BEREIDING

Verhit een grillpan en vet deze licht in wanneer hij goed heet is. Doe dat door er wat olijfolie in te gieten en deze met een keukenpapiertje uit te wrijven. In een goed geprepareerde pan hoeft zelfs dat niet.

Houd de pan goed heet, zonder rookvorming. Zowel een te lauwe pan als een te hete zijn funest.

Bak de filets aan één zijde. Wanneer je beide filets tegelijk bakt, zorg dan voor een voldoende ruime pan, zodat de filets de ruimte hebben, gebruik eventueel twee pannen, of bak ze met één tegelijk. Kijk na twee minuten of de filet bruint. De baktijd bedraagt maximaal drie minuten.

Keer de filet en bak de andere zijde hoogstens één minuut. Neem de filet direct uit de pan en laat haar onder aluminiumfolie rusten, zodat de sappen zich gelijkmatig door de filet verspreidden. Breng de filet dan kort op temperatuur en serveer direct.

Wanneer je een dunnere filet gebruikt (van 1 cm dikte) sla je de rustperiode over, breng je de filet direct over op het bord en dien je op. Serveer met een salade en een partje citroen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Pesce spada alla piastra | Speziata, Sonia Palermo Pesce spada alla piastra | Mondo piccante Pesce spada alla piastra | Lo spicchio d'aglio Swordfish, raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Shellfish, a comprehensive guide, Anton Mosimann, Holger Hofmann National Research Council, Twikingham Hamlyn Publishing Group, 1985 ISBN 0 600 32605 5