Rotolino di pane carasau
Sardijns brood met kalfscarpaccio
ROTOLINO DI PANE CARASAU
 
ROTOLINO DI PANE CARASAU | SARDINIË ©FOTO: D. Giacomin

ROTOLINO DI PANE CARASAU

Vanouds is pan carasau een herdersbrood, dat door herders wordt gegeten wanneer ze met hun schapen in de bergen vertoeven. Om die reden is het brood licht en flinterdun en krokant. Om er rolletjes van te maken moet het brood eerst bevochtigd worden.

Dat bevochtigen lukt het beste met kokend water of kokende bouillon. Daarbij gelden gelijke regels als bij het koken van pasta, niet te droog, niet te slap, in dit geval juist genoeg om de pane zonder breuk te kunnen rollen. Dat gaat het gemakkelijkst met mezzelune (halve maan), een tevoren eenmaal gevouwen pane.

De naam Pane carasau is Sardijns, en wordt hier gecombineerd met een even Sardijnse kaas. Als peper wordt rode Kampot gebruikt, een gedroogde rijpe peper (Piper nigrum) uit Cambodja. Een andere aromatische zwarte peper kan natuurlijk ook.

RECEPT ROTOLINO DI PANE CARASAU

INGREDIËNTEN

2
stuks
pane carasau
150
gram
carpaccio van kalfsvlees
 
 
pecoruino sarda (grana a scaglie)
 
 
olijfolie
5
gram
balsamicoglazuur (glassa al balsamico)
 
 
zout
 
 
rode kampot peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Bestrijk de mezzelune di pane met behulp van een borsteltje met heet water of groentenbouillon (brodo). Dompel het brood eventueel (even) onder. Vouw de mezzelune direct open en snijd haar doormidden.

DE BEREIDING

Beleg de halve manen met een laagje carpaccio, rucola en grof geschaafde kaas. Doe er naar smaak zout, peper en olijfolie op, alvorens de stroken losjes op te rollen.

Wikkel de rollen in plastic folie, en plaats deze in de koelkast om een half uur te rusten. Het vocht krijgt daarmee de gelegenheid goed in het brood te trekken.

Verwijder kort voor het opdienen het plastic en snijd de rollen oberlangs in plakken met een dikte van 2 à 3 centimeter.

Geef er de balsamico-glazuur bij.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Pane carasau | Wikipedia (IT) Rotolino di pane carasau | Un pinguino in cucina