Pane frattau
Herderslasagne met gepocheerd ei
P{ANE FRATTAU
 
PANE FRATTAU | SARDINIË ©FOTO: OURFOOD

PANE FRATTAU

Dit recept is een variatie op de traditionele bereiding van pane frattau van Sardijns herdersbrood. Een gerecht dat door herders wordt gegeten wanneer ze met hun schapen in de bergen vertoeven. Je zou het een broodvariant van lasagne kunnen noemen. Het gepocheerde ei is een latere, stadse toevoeging.

Het flinterdunne brood wordt bevochtigd met een hete bouillon. Kort onderdompelen is voldoende. Daarbij gelden gelijke regels als bij het koken van pasta, niet te droog, niet te slap, nog niet te verzadigd, opdat het brood ook het gepocheerde ei kan opnemen.

De naam Pane frattau is Sardijns, en wordt origineel gecombineerd met een even Sardijnse pecorino kaas. Als peper wordt rode lange Kampot peper gebruikt, een Javaans type lange peper (Piper retrofractum) uit Cambodja, met een rijk aroma. Een andere aromatische pepersoort kan natuurlijk ook.

Pane frattau is heerlijk als zomers voorgerecht.

RECEPT PANE FRATTAU

INGREDIËNTEN

6
velletjes
pane carasau
 
 
oregano
½
liter
bouillon
250
gram
kerstomaatjes in blik (zoals Mutti)
 
 
basilicum
 
 
azijn
 
 
 
 
zout
 
 
pecorino sarda (grana a scaglie)
4
 
eieren

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak een bouillion. Origineel is een schapenbouillon, maar een groentenbouillon of kippenbouillon kan prima. Voeg er verse, zeer fijngesneden oregano aan toe. Breek het brood in niet te kleine stukken.

Rasp de kaas.

DE BEREIDING

Maak een sugo (saus) van de kerstomaatjes in tomatensaus. Warm de tomaatjes in de suas op, en voeg er (minstens) een eetlepel azijn aan toe. Kruid de sugo met een aromatische peper en fijngesneden, verse basilicum en breng haar op smaak met zout. Niet binden !

Pocheer de eieren één voor één. Hooguit drie minuten laten pocheren en in zacht pruttelend (roterend) water, waaraan je een scheutje azijn hebt toegevoegd (geen zout!). Het water mag niet aan de kook zijn, maar tegen de kook aan worden gehouden.

Dompel het brood batch voor batch in een vlakke schaal met de hete boullon. Niet te lang in de bouillon houden ! Doe het brood op het bord. Schep er wat sugo over en bestrooi deze met kaas. Leg er nog een laagje geweekt brood op, en doe hier weer sugo en kaas op. Leg een ei 'on top' en garneer met vers basilicumblad. Direct opdienen.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2017

Pane frattau | Galliano Zafferano (IT) Pane frattau | Convivium