Zampone con lenticchie
Een Franse interpretatie
Zampone con lenticchie
ZAMPONE-RECEPTEN
ZAMPONE CON LENTICCHIE E POLENTA ©2017 FOTO: AMAP

ZAMPONE con lenticchie

Een mooie dik plak zampone geserveerd met polenta en linzen, een specialiteit uit Emilia Romagna, die met Kerst geserveerd wordt.

Dit recept is niet puur Italiaans, maar ver-Fransd. Het beste van beide landen. Frankrijk is per slot van rekening het linzenland bij uitstek, en zampone en polenta zijn zo Italiaans.

Italianen zelf laten de polenta weg, of gebruiken aarappelpuree,. Ze kruiden de linzen uitsluitend met laurier, rozemarijn, zout en peper.

INGREDIËNTEN

1
 
liefst verse zampone
250
gram
groene linzen
1
 
wortel
1
st
bleekselderij
1
 
sjalotje
1
 t
slaui
350
gram
polenta
1
bl
laurier
 
 
herbes de provence
 
 
zout
 
 
peper
 
 
olie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kook de zampone in bouillon. Heb je een verse zampone kunnen bemachtigen, reken dan op 30 minuten koktid. Een fabrieksworst is voorgekokt en vraagt 20 minuten kooktijd in de bijgeleverde bouillon. Wanneer de worst gaar is, haal je deze uit de bouillon en laat je deze afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het kookvocht voor de jus.

Kook de polenta voor in anderhalve liter water. Voeg wat olie aan het water toe, en wat zout. De kooktijd bedraagt 25 minuten, gedurende welke je de polenta voortdurend roert. Zodra de polenta gaar is, stort je deze uit op een plaat en smeert er een 2 cm dikke plak van. Deze zal ongeveer 30 bij 40 cm groot zijn.

Laat ook de polenta afkoelen.

DE BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°

Snijd de groenten fijn en fruit ze in wat olie. Voeg er de linzen aan toe en laat deze kort meefruiten. Overgiet het mengsel met ruim water, en voeg de kruiden toe. Kook de linzen daarna gaar in 30 minuten.

Steek intussen ronde schijven uit de polenta met behulp van een (wijn)glas of een ringsteker. Bruin de polentaschijven in circa 15 minuten in de oven. Snijd de zampone intussen in plakken van 1,5 cm dikte, en neem wat van de bouillon waarin de zampone is gekookt. Reduceer deze tot een jus, en maak deze op smaak met zout en peper.

Leg op een bakplaat een schijfje polenta, daar bovenop wat linzen, daarop een plak zampone. Overgiet het gerechtje met wat warme jus, en warm het op in de oven. Breng de stapeltjes over op de borden en serveer direct.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Jour de l’An en Italie: tapas de zampone, lentilles vertes et polenta | Belles fontaines de vallée AMAP Cotechino con lenticchie | Gallio Zafferano