Cavatelli
Basisbereiding
CAVATELLI
RECEPTEN
CAVATELLI | APULIË, ITALIË
'DRIE-VINGER' CAVATELLI
DEEGKUSSENTJE
CAVATELLI PUGLIESE CON CREMA DI BROCCOLI
CAVATELLI Cavatelli con Borlotti e Cardoncelli

CAVATELLI

Cavatelli is een pasta van tarwegries (semolina), bloem van harde en zachte tarwe en water. De pasta wordt met de hand of met een botermesje gekruld.

Wil je meer weten over cavatelli en soortgelijke pasta's lees dan het artikel over cavatelli op de site.

INGREDIËNTEN

100
gram
semolino
100
gram
durummeel (harde tarwe) typo 00
50
gram
tarwemeel typo 00
100
gram
water

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

De hoeveelheid in dit recept is goed voor 3-4 personen.

Maak ruim tevoren een pastadeeg. Kneed het deeg, dat lang vrij droog aan voelt, met de hand tot het mooi elastisch is. Neem er de tijd voor. Laat het dan een half uurtje op een koele plaats rusten, voor je verder gaat.

 

DE BEREIDING

Rol het deeg tot een niet te dikke plak, en snijd daar stroken van met een breedte van 2-3 cm. Neem telkens één strook en snijd daar schuine strips vanaf, niet breder dan 1 cm.

Leg een stripje apart, en maak met drie vingertoppen naast elkaar een trekkende beweging over het deegstripje, zodat het omkrult. Leg het op een bebloemde doek, zodat het kan drogen. Doe dit tot alle deeg op is, en laat de pasta-krukken minstens drie kwartier aan de lucht drogen.

Een andere manier om de krullen te maken, gaat als volgt. Neem wat deeg apart en maak daar op een bebloemde plaat een veter van, met een doorsnede van 1cm. Trek met behulp van een botermesje stukjes van ongeveer 1 cm van het lint, onder lichte druk, naar je toe, zodat het kussentje krult. Je kunt ook eerst kussentjes maken (van 1 cm in het vierkant), en deze met twee vingertoppen naast elkaar krullen.

Het voordeel van de eerste methode is, dat de deegkrullen gelijk van dikte zijn, en mooi gelijkmatig garen.

De kooktijd van de gedroogde cavatelli bedraagt 3-8 minuten.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Semolinadeeg | Matt Abdoo, chef de cuisine of Del Posto op Mario Batali site (chefkok en eigenaar van diverse restaurant en Eatily's' in de VS) Cavatelli | Ricetta originale pugliese | Youtube, Il Goloso Mangiar Sano