Puliszka
Hongaarse brij van maïsmeel
PULISZKA
 
PULISZKA ROL MET VERSE KAAS

PULISZKA

Puliszka is één van de Hongaarse variaties op de Italiaanse polenta, en zeer verwant daaraan. Aanvankelijk werd deze brij van boekweitmeel gemaakt. Sinds de 18e eeuw (1708) wordt voor de bereiding net als in Italië maïsmeel gebruikt.

De bereiding van polenta's, en ook van puliszka is eenvoudig. Het meel wordt in gezouten water of melk gegaard, en tot een snijdbare brij gevormd. Een puliszka wordt ook wel kukoricagánica genoemd (kuko betekent maïs).

Het is in Hongarije gebruikelijk om puliszka te eten met parika-kip, Hongarije is per slot van rekening hét paprika-land, gevulde koolrolletjes en schapenkaas. Op enkele plaatsen geeft men puliszka met suiker, kaneel en hazelnoten.

Ieder jaar wordt in augustus het Csángó Túrós Puliszka Fesztivált gehouden, waar in de heuvelachtige omgeving gestreden wordt om de lekkerste puliszka. Hieronder volgt het recept voor Puliszka-rol met verse kaas, erg populair in de regio Gyergyó in Székelyföld, waar naast deze versie puliszka vaak wordt opgediend met vers bosfruit of pruimenjam.

In Transylvanië maakt men gebroken puliszka, tötrtpép genaamd, ja inderdaad, spreek 't maar uit. Hiervoor wordt de semolina in ruim kokend water gestrooid, en niet doorgeroerd. Het meel klont samen, op het kokende water drijvend. Breek de klomm,p na enkele minuten open, zodat ook de binnenkant goed gaart. Wanneer dat is gebeurd, wordt de klomp semolino losgeroerd in het resterende water, en worden de losse stukken, de 'gebroken' puliszka uitgeschept.

RECEPT PULISZKA ROL MET VERSE KAAS (OF PRUIMENJAM)

INGREDIËNTEN

250
gram
maïsmeel
100
gram
verse (cottage) kaas

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Bestrooi een doek met wat (extra) maïsmeel

DE BEREIDING

Breng voldoende water met wat zout aan de kook (reken op het vier- tot vijfvoudige van het meel-gewicht). Wees eerder wat terughoudend met de hoeveelheid water, je kunt altijd toevoegen. Voeg op het getemperde vuur het meel aan toe. Roer daarbij constant, en ga door tot een dik-vloeibare bal is gevormd. Kook de semolino minsten drie minuten. Doe de bol over in de doek, en strijk de puliszka uit tot een dunne lap.

Smeer daar, wanneer deze nog warm is, de kaas overheen.

Laat deze even vloeien op de nog warme plak, en rol deze het deeg daarna met behulp van de doek een cylinder. Laat deze afkoelen. Snijd er met behulp van een draad plakken van. Vervang de kaas eventueel door kwark (of pruimenjam).

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Puliszka | Wikipedia (HU) Puliszka-roll | Smithsonian folklife festival