snezhnaka salade
Snezhanka
Yoghurtsalade
SNEZHANKA
SOORTGELIJKE GERECHTEN

SNEZHANKA (Снежанк)

Dit traditionele recept lijkt op de Griekse versie van de yoghurt-komkommersalade (tzatziki), maar voor deze Bulgaarse versie moet de yoghurt uit lekken en de komkommer niet.

De salade wordt ook Mlechna salade (melksalade) of tarator-salade genoemd. Om hem goed te krijgen, start je met een yoghurt van het uitgelekte type (Griekse of Turkse), die je in een mousselinedoek rustig laat uitlekken, om een stevige(r) yoghurt te verkrijgen. Sneeuwwitje, de betekenis van snezhanka.

INGREDIËNTEN

2
 
kleine komkommers
1
t
knoflook
900
ml
uitgelekte yoghurt
 
 
dille
3
el
walnoten
 
 
zout
30
ml
olijfolie

HET RECEPT

DE YOGHURT

Doe de yoghurt in een mousseline doek en bind deze dicht.

Ga niet knijpen, maar laat de wei rustig uit de yoghurt lopen. Neem daar de tijd voor, minstens drie uur, en plaats de yoghurt-opstelling daarom in de koelkast.

DE BEREIDING

Was de komkommers en de dille, ontzaad de komkommer(s) en snijd deze in fijne blokjes. Haal de fijne dilleblaadjes van de stelen en hak de blaadjes fijn.Hak ook de walnoten fijn.

Roer de ingrediënten inclusief de olie door elkaar, en maak op smaak af met het zout.

Zet de salade minstens een paar uur in de koelkast zodat de smaken de gelegenheid krijgen goed te integreren. Het lekkerst is de salade de volgende dag pas.

SERVEREN

Garneer met wat achtergehouden walnoot. Geef de slade als voorgerecht, als bijgerecht bij steak of kebab of stevige dip bij pitabrood.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Snezhanka | Share my kitchen Snezhanka | Merlin and Rebecca