Baskische tortilla
Aardappelgerecht
BASKISCHE TORTILLA
VERWANTE GERECHTEN
BASKISCHE TORTILLA MET WILDE PADDESTOELEN

GESCHIEDENIS

Tortilla wordt voor het eerst vermeld in de "Mousehole's memorial" uit 1817, gericht aan het Navarrese hof. Het legt uit dat er schaarste onder de hoogland-boeren van Navarro, in vergelijking tot de situatie in streken als Pamplona en Ribera: "gebruikt men 2 tot 3 eieren in een tortilla voor 5 tot 6 personen; onze vrouwen weten wel hoe ze met een minimum aan eieren een tortilla (omelet) kunnen maken, door deze te mengen met aardappelen, paneermeel of wat."

Er is het verhaal dat de Carlist Tomás de Zumalacárregui tijdens de belegering van Bilbao een "tortilla de patatas" creëerde. Een eenvoudig, snel te bereiden gerecht en bovendien voedzaam. Ook hier was schaarste aan voedsel voor de troepen de aanleiding. En zo zijn er talloze verhalen.

Voor dit authentieke Baskische gerecht gebruikt men zwarte boleten (boletus aerus) als het kan. De zwarte boleet komt veel voor in Baskenland en in Navarro.

INGREDIËNTEN

1000
gram
aardappelen
1
 
ui
150
gram
paddestoelen
 
 
rozemarijn
 
 
knoflook
6
 
eieren
 
 
zout
2
dl
olijfolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes of stukjes.

Halveer de ui en snijd deze evenals de paddestoelen in plakjes.

Snijd de knoflook en de rozemarijn fijn.

DE BEREIDING

1. Doe ruim olie in een ruime koekenpan en verhit deze. Stort er het mengsel van aardappel en ui in en bak deze kort aan. Temper het vuur direct en smoor de aardappelen in een half uur net gaar. Bak de paddestoelen met de kruiden en de knoflook en voeg deze toe aan de aardappels.

2.Splits intusen de eieren. Klop het eiwit luchtig en roer er vervolgens de dooiers doorheen. Schep het aardappelmengsel met een schuimspaan uit de pan in het eimengsel, maar laat overtollige olie uitdruipen (!)

3. Laat dit tortillamengsel voorzichtig in een hete koekenpan met royaal olie glijden, en roer, net als bij roerei, om aanbakken te voorkomen. Zorg al roerende voor het eerste stadium van stolling, en houdt de tortilla gedurende het bakken vrij van de rand door het vanaf de rand van de pand steeds even los te duwen. Dit is essentieel om de tortilla later te kunnen keren.

Breng de tortilla daarvoor up-side-down over op een bord en vervolgens weer in de pan om af te bakken. Houd de randen los, zodat zich een mooi afgeronde rand vormt. Stort de tortilla uit en eet ze lekker warm.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016