Horchata de chufa
Aardamandelmelk
HORCHATA DE CHUFA
PLANTAARDIGE MELK OP OURFOOD.NL
HORCHATA DE CHUFA CON FARTONS

HORCHATA DE CHUFA

Horchata is de populaire naam voor een drankje dat oorspronkelijk orxata heette. Horchata de chufa, de beroemdste horchata, wordt gemaakt van aardamandelen of chufa's, de wortelknolletjes van een plant die verwant is aan de waterkastanje.

Dit enigszins naar amandelen en graan smakend drankje dankt zijn melk-achtige structuur geheel aan de aardamandelen. Er wordt geen melk in gebruikt! Hij wordt opgediend met fartons.

INGREDIËNTEN

175
gram
aardamandelen (chufa)
700
ml
water
100
gram
suiker of honing
½
 
kaneelstokje
 
 
citroenzest
 
 
zeezout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Week de aardamandelen 12 tot 14 uur in schoon koud water.

DE BEREIDING

Was de aardamandelen dan grondig in steeds verschoond water. Hergebruik het was- en weekwater niet.

Doe de knolletjes in en blender en maal ze met het verse water fijn. Voeg er de kaneel en de citroenrasp aan toe en zet deze horchata-in-de-maak twee uur koud weg, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zeef de horchata daarna met een fijne zeef met kaasdoek, en roer er de suiker of de honing door, tot deze volledig is opgelost. De hoeveelheid suiker in originele horchata bedraagt tussen 100 en 150 gram. In dit recept hebben we de ondergrens aangehouden. Maak de horchata op smaak met wat citroenrasp.

Serveer horchata goed koud. De horchata is enkele dagen houdbaar in de koeling, zo koud mogelijk (rond 2°C).

Gebruik de uitgezeefde pulp voor een ander gerecht.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Horchata komt van oorsprong uit Alboraya, een stad dichtbij Valencia waar het Museo de la horchata is gevestigd, en waar tal van horchateria's gevestigd zijn.

Alleen de originele horchata, afkomstig uit Alboraya, beschikt over het Europese label Denominacion de origin protected (DOP), waarop wordt toegezien door het Consilio regulador in Alboraya. Alleen de horchata uit deze streek mag dit label voeren.

Horchata is afgeleid van het Valenciaanse woord orxata, naar het Latijnse hordeata, van gerst gemaakt. Horchata is een Spaanse specialiteit, zoals orgeade, een Surinaamse melk is van amandelen en suikersiroop en het Italiaanse orzata is een siroop die met bittere amandelen of de essence ervan wordt gemaakt.

Ook Mexico kent een drankje dat horchata heet. Deze wordt gemaakt van melk met kaneel en wordt gebonden met rijstbloem. Vaak ook nog met vanille en een scheutje rum.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

La horchata, elaboración | Chufa de Valencia DOP Horchateria Santa Catalina | Horchateria Santa Catalina, Valencia, website Museo de la Horchata y la Chufa | El machistre Alquiria