Fartón
Briochebroodje
FARTÓN
 
FARTÓN | ALBORAYA - VALENCIA, SPANJE   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

FARTÓN

De fartó of fartón is een van origine Alborayaans briochebroodje dat wordt geserveerd bij horchata de chufas, de Spaanse aardamandeldrank.

Het broodje is in de jaren zestig van de vorige eeuw gepresenteerd als de compañero van het beroemde 'amandeldrankje', horchata de chufas, dat evenals dit broodje zijn oorsprong in Alboraya heeft. Aanvankelijk was het altijd een licht geglazuurd briochebroodje, net als in dit recept, maar het broodje is sindsdien 'schilferig' - en machtig- geworden door het gebruik van bladerdeeg. Vrijwel alle fartóns uit de supermarkten behoren tot dit type.

Onderstaand recept is de luchtige brioche-versie, goed voor een vijfentwintigtal broodjes. Gebruik naar wens een goede olie of (room)boter.

De fartón wordt behalve bij de altijd koud geserveerde horchata ook bij koude chocoladedrank gedronken, en minder vaak bij warme chocoladedrank en caffè latte.

INGREDIËNTEN

50
gram
verse gist
50
ml
water
500
gram
tarwebloem
100
ml
suiker
3
 
eieren (M)
125
gram
zonnebloemolie of boter
3-5
gram
zout
100
gram
poedersuiker
2-3
el
lauw water

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Los het gist op in wat water.

DE BEREIDING

Meng eerst de olie of boter, de eieren, de suiker en het zout dooreen. Voeg de bloem toe en de gistoplossing. Meng de ingrediënten goed dooreen en kneed er een luchtig deeg van. Laat het onder een vochtige doek een uur rijzen, tot het volume verdubbeld is. Verdeel het deeg in 25 gelijke porties.

Leg bakpapier op een bakplaat en bepoeder je het werkblad met wat bloem en begin met het vormen van de broodjes. Neem telkens een portie deeg en rek dat met de handen op tot een dun velletje. Rol hier een sigaarvormig broodje van en leg deze op de bakplaat.

Zet de broodjes op een warme plek weg, afgedekt met een doek, zodat ze na kunnen rijzen (bolrijs). Zet ze in de oven na een uur rijzen, wanneer het volume (weer) verdubbeld is.

Verwarm de oven tijdig voor op 180°C en bak de broodjes af in 15-18 minuten. Maak intussen de glazuur door de poedersuiker in lauwwarm water op te lossen. Maak een licht-vloeiende glazuur.

DE AFWERKING

Neem de gebruinde broodjes uit de oven en strijk je er een dun laagje glazuur op. Wanneer ze zijn afgekoeld bestrooi je dat met wat extra poedersuiker.

GESCHIEDENIS VAN DE FARTÓN

De fartón is een broodje dat is bedacht in Alboraya, speciaal bedoeld voor bij de horchata de chufas, het aardmandeldrankje uit de streek. Het moest een zoet broodje zijn, dat de horchata gulzig zou op slokken.

De originele Fartó (op zijn Valenciaans zonder-n) Polo d'Alboraya dateert uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. De huidige bladerdeegversie is in de jaren negentig ontwikkeld.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Fartón | Wikipedia (ES) Fartons Valencianos | Your Spanish recipes Home-made fartons | Costa del 1898