Pulenta
Corsicaanse brij van kastanjemeel
PULENTA
 
PULENTA | CORSICA

PULENTA

Pulenta - ook wel pulenda - is de Corsicaanse versie van een granenbrij van het polenta-type, d.w.z. en snijdbare brij. Deze wordt traditioneel gemaakt met kastanjemeel.

Het gebruik van kastanjes heeft zijn oorsprong in Italië, waar dat tot midden 18e eeuw gebruik was in Valcamonica

De bereiding van pulenta is betrekkelijk eenvoudig. Men eet het als vervanger van brood. Door de ietwat zoetige smaak combineert het uitstekend met worst (en kaas). Men eet er gedroogd varkensvlees bij in de vorm van varkenswang of 'hure de porc' een Franse specialiteit van (varkens)tong.

INGREDIËNTEN

500
gram
brocciu of fricotta
250
gram
kastanjemeel
 
 
eieren
150
gram
figatellu (corsicaanse verse varkensworst)
150
gram
pancetta
100
gram
gedroogd varkensvlees *)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Zeef het kastanjemeel. Bestrooi een doek met wat (extra) kastanjemeel

Snijd de worst en ontdoe deze van alle vet.

DE BEREIDING

Breng 75 cl water met wat zoiut aan de kook en voeg er op het vuur het kastanjemeel aan toe. Roer daarbij constant, en ga door tot een dikke bal is gevormd die niet meer aan de wanden van de pan kleeft. Dat duurt ongeveer drie minuten. Doe de bol over in de doek, en vorm er met behulp van de doek een plat brood van.

Bak de worst, en vorm een heerlijke jus. Bak de eieren.

Snijd de pulenta doormidden of in vieren, en snijd er dan makkelijk te hanteren plakken van. Gebruik een draad, geen mes. Serveer de pulenta met gebakken ei, een sneetje brocciu, worst en jus. Eet de pulenta na deze in de jus te gedoopt te hebben.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Pulenta | Visit Corsica