Bloempanch met appels
Brusselse bloedworst met gekaramelliseerde appels
BLOEMPANCH MET APPELS
Belgische recepten met bloedpens
BLOEMPANCH MET GEKARAMELLISEERDE APPELS   DOWNLOAD RECEPT (FLASHPLAYER)

BLOEMPANCH MET APPELS

Dit eenvoudige gerechtje doet denken aan 'onze' gebakken bloedworst met appel. De appels worden in dit recept heerlijk gekaramelliseerd met als opvallendste ingrediënt de citruspeper.

In dit recept wordt citruspeper gebruikt, een peperbes uit de Zanthoxylumfamilie, nauw verwant met de citrussen. Dat kan Szechuanpeper zijn, maar bijvoorbeeld ook Timmur.

Als appel gebruik je een dessertappel, zoals een reinet. Een goede appel is de Rode Boskoop (rode goudreinet), of de Belgische Reinette Descardre, eventueel een Braeburn.

Bloempanch is een bloedworstsoort die gemaakt wordt in het runderzakeind (panch), net als de Twentse bloedworst, maar anders dan deze worden er in de Brusselse worst ook kaantjes in verwerkt. Luikse stroop tenslotte is een stroop van appels en peren, een Limburgse specialiteit.

INGREDIËNTEN

2-3
 
grote stevige moesappels
50
gram
boter
 
 
echte kaneel
 
 
citruspeper (szechuan, timmur, sansho)
6
 
plakken bloempanch (korteletten
2
el
luikse stroop
4
el
balsamico
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in drieën of vieren.

DE BEREIDING

Bak de plakken bloedworst op zacht vuur in de boter. Drie minuten per zijde is gemiddeld voldoende.

Bestrooi de appels intussen licht met gemalen kaneel, en bak ze eveneens goudbruin in de resterende boter. Voeg de stroop toe, zodat de appels kunnen karamelliseren.

Leg de plakken bloedworst in een ovenvaste schaal en dek deze af met de appelpartjes. Giet er ook het appalvocht overheen en besprenkel de partjes met balsamico. Plaats de schotel in de oven.

Frituur de salieblaadjes in wat neutrale olie.

DE LAATSTE FASE

Karamelliseer de appels in de oven (tien minuutjes) en dien de shotel op. Bestrooi de partjes met de citruspeper (szechuan, tiimmur of sansho) en de gefrituurde salieblaadjes. Geef er bijvoorbeeld gekookte, bloemige aardappelen bij.

BRONNEN IN DIT ARTIKEL

Bloedpanch aux pommes caramélisées au sirop de Liège et balsamique | Skynet