Kortrijkse peperbollen
Peperkoekbrokjes
PEPERBOLLEN
PEPERNOOT-RECEPTEN OP DEZE SITEL
PEPERNOTEN
KORTRRIJKSE PEPERBOLLEN MET SUKADE
BOVEN: ZEEUWSE PERBOLLEN EN ONDER: PEPERNOTEN

KORTRIJKSE PEPERBOLLEN

Ooit gehoord van de peperbollenrondgang ? Waarschijnlijk niet. Het is een gebruik in Kortijk om met de processie op Pinkstermaandag peperbollen te eten. Peperbollen, het Vlaamse woord voor pepernoten.

Ook in ons land is het woord peperbol gangbaar. In Zeeland worden deze sterk naar anijs smakende bollen vooral met Sinterklaas verkocht. De Kortijkse peperbollen, de Zeeuwse peperbollen en de Hollandse pepernoten hebben met elkaar gemeen dat ze gestrooid worden. Dat berust in ons land (strooigoed) op een germaanse traditie, in Kortrijk is dat niet het geval, zelfs niet sprake van een traditie maar een sinds kort ingevoerd gebruik. Strooigoed was in Germaanse tijden graan, dat symbool stond voor kiemkracht, en werd gestrooid op pasgeboren baby's. Een gebruik dat we ook kennen van het strooien van rijst bij huwelijken.

Peperbollen werden in Kortrijk in grote hoeveleehden gemaakt vor de Ommegang tijdens de Kortrijkse Sinksenfeesten. De ommegang werd wel de Peperbollenommegang genoemd. Sinds enige tijd is de Ommegang, die lang in onbruik is geweest in ere hersteld. na de eerste wereldoorlog werd het Kortrijkse sinksengebak niet meer op straat, maar in de bakkerijen verkocht. Het beste Sinksengebak zou van bakkerij Focque aan de Doorniksestraat komen, tegenwoordig bakkerij Courcelles.

Er werden traditioneel verschillende soorten peperbollen gemaakt. De brokvormige 'pennepisse' lijken nog het meest op de Nederlandse pepernoten. Voor de welgestelden waren er de -duurdere- gevuilde peperbollen, gevuld met gekonfijte citrus in de vorm van 'ginappel'-schillen. In de goedkopere versie werden deze vervangen door rozijnen.

Pennepisse of pannepisse is dialect voor peperkoek of zoetekoek, waarvor in het Vlaams talrijke namen bestaan. Voor de scherpte wordt de peper in pannepisse in de regel vervangen door gember. In plaats van bakpoeder gebruikt men in pannepisse en in speculaas in de regel potas (E501), een mengsel van zouten dat vooral uit kaliumcarbonaat bestaat. Potas zit ook in bakpoeder, herkenbaar aan de karakteristieke ammoniakgeur.

HELAAS: NOG GEEN RECEPT

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2016

Kortrijks sinksengebak | Kortrijks links bekeken