tazatziki salade
Tzatziki
Yoghurt-dip
TZATZIKI
SOORTGELIJKE GERECHTEN
tazatziki salade
TZATZIKI MET PITA-BROOD   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

TZATZIKI Τζατζίκι

Voor deze klassieker wordt Griekse yoghurt gebruikt, liefst van schapenmelk. Hoewel dit type dipsaus of yoghurtsalade vaak tzatziki wordt genoemd, is de oorsprong van het gerecht vermoedelijk Centraal-Azië

Anders als in de Bulgaarse snezhanka (tarator) wordt de yoghurt geen tweede maal uitgelekt, maar wordt de komkommer droger gemaakt om te voorkomen dat de tzatziki waterig wordt. Dat gebeurt door de zaden te verwijderen, en het vaste deel van de komkommer grof te raspen en uit te knijpen.

De naam is ontleend aan het Turkse cacık.

INGREDIËNTEN

2
 
kleine komkommers
1
t
knoflook
900
ml
uitgelekte yoghurt
 
 
dille
3
el
walnoten
 
 
zout
30
ml
olijfolie

HET RECEPT

DE YOGHURT

Doe de yoghurt in een mousseline doek en bind deze dicht.

Ga niet knijpen, maar laat de wei rustig uit de yoghurt lopen. Neem daar de tijd voor, minstens drie uur, en plaats de yoghurt-opstelling daarom in de koelkast.

DE BEREIDING

Was de komkommers en de dille, ontzaad de komkommer(s) en snijd deze in fijne blokjes. Haal de fijne dilleblaadjes van de stelen en hak de blaadjes fijn.Hak ook de walnoten fijn.

Roer de ingrediënten inclusief de olie door elkaar, en maak op smaak af met het zout.

Zet de salade minstens een paar uur in de koelkast zodat de smaken de gelegenheid krijgen goed te integreren. Het lekkerst is de salade de volgende dag pas.

SERVEREN

Garneer met wat achtergehouden walnoot. Geef de slade als voorgerecht, als bijgerecht bij steak of kebab of als stevige dip bij pitabrood.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Snezhanka | Share my kitchen Snezhanka | Merlin and Rebecca