Pepersoep
Kruidige soep
Pepersoep
 
Pepesoep

Pepe-soep

Kameroense vissoep

Deze Kameroense versie van de West-Afrikaanse pepersoep dankt zijn specifieke smaak aan de unieke, lokale specerijen.

Het is een specialiteit van de Bassa, de Bantu bevolking die in Edea woont, en is stereotyp voor de Kameroense keuken door het gebruik van lokale specerijen. In het recept wordt schors van de knoflookboom, ngô hiomi, gebruiikt, dat verkoold wordt. Hierdoor is de ébène saus zo zwart. Je kunt er ook Japanse bamboehoutskool voor gebruiken, food-grade takezumi.

De basilicum in dit recept is de vervanger van de in Nederland moeilijk verkrijgbare West-Afrikaanse basilicum (Ocimum gratissimum), die wat meer tijm in zich heeft. West-Afrikaanse basilcum is in Nederland alleen als plant verkrijgbaar.

In plaats van vis kan ook aal gebruikt worden. Wat de bouillon betreft, in West-Afrika is men dol op Maggi rundvleesblokjes, maar wat let je om een goede visbouillon te gebruiken, en deze met kreeften- of garnalenschalen te verrijken ?

Zoals je kunt zien is het sleutelingrediënt in deze Kameroense pepersoep njansang. Op de foto zie je een versie waarin ook pens is gebruikt.

INGREDIËNTEN

500
gram
geitenvlees
 
 
sereh of limoenblad
 
 
citroen
dl
olie
60
gram
njansang (akpi)
4-5
 
pébè zaden (kalebasnootmuskaat)
10
gram
ésèssè (sassas)
20
gram
njangsa (akpi)
4-5
 
kalebasnootmuskaat (ehuru, pébè)
15
gram
mbongô of paradijsgraan (lobé)
6-8
 
pimentkorrels (mbongolo)
1
 
knoflooknoot (ngô hiômi , bobimbi)
½
liter
bouillon
1
 
ui
2
 
tomaten
1-2
 
chilipepers
2-3
 
gemberbladeren (odjom)
 
 
basilicum (kotimandjo)
15
gram
paradijsgraan (lobé)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de vis(sen) schoon met water en citroensap, zodat de slijmlaag wordt weggevwassen. Verwijder de schubben, de ingewanden en de vinnen, en snijd de vis in stukken van circa 5 cm. In het traditionele recept wordt de vis niet ontgraat.

Zet de vis weg in licht gezouten water.

DE BEREIDING

Doe wat olie in een pan en fruit daar de njansang in. Rooster de pébè direct boven vuur, en breek de peulen open. Wrijf de vrij komende zaden met de ésèssè fijn. Meng al deze ingrediënten.

Spoel de vis schoon met stromende water, Dep de vis droog en wrijf de vis in met het grootste deel van het specerijenmengsel. Gebruik wat over is in de saus.

Verwijder de zaadlijsten en zaden van de chilipeper. Doe de groenten (met uitzondering van het gemberblad) en de basilicum in een blender. Maal de groenten heel fijn. Voeg een beetje water toe om een puree te krijgen.

Verhit wat olie in een pan, en fruit er de groentepuree in. Voeg het gemberblad toe en wat over is gebleven van het specerijenmengsel. Laat het een kleine tien minuten op laag vuur sudderen.

DE AFWERKING

Breng de ébène saus op smaak met zout en gemalen paradijsgraan. Doe de stukken vis in de pan, en gaar deze tien tot vijftien minuten in de bouillon.

Verwijder daarna het gemberblad. Dien de vis op in de saus, met in olie gekookte plantaan, rijpe plantaan of een puree daarvan, of cassave.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Pepe soup du Cameroun | Afrik-cuisine Urhobu ukodo | Sissy yemmie