Egg Benedict
Gepocheerd ei
EGG BENEDICT
 
EGG BENEDICT
DELMONICO'S

EGG BENEDICT

De Egg Benedict is de klassieker onder de recepten met gepocheerd ei. Dit ontbijt- of lunchgerecht bestaat uit ei, bacon, een muffin en hollandaisesaus. Sinds de (her)uitvinding in 1897 is het ei uitgegroeid tot een New Yorkse specialiteit, in één adem te noemen met de New Yorkse cheesecake.

Het recept zou vernoemd zijn naar de man die op een ochtend toast bestelde met bacon, een gepocheerd ei en een flinke scheut hollandaisesaus. Kennelijk was dat zijn beproefde ochtendgerecht voor het verdrijven van een kater, maar de maître d'hôtel van het New Yorkse Waldorf kende het niet, en ontwikkelde het tot de huidige Egg Benedict. Of dat echter de eerste versie van het ei-gerecht was, wordt betwijfeld.

De credits gaan - ook wat ons betreft - naar Ranhofer, chef Charles Ranhofer van Delmonico's, één van de eerste publieke eetgelegenheden in de Verenigde Staten, en niet de minste. Het restaurant in Lower Manhattan had hem gevraagd een luchgerecht te bedenken, en hij kwam met zijn Eufa à la Benedick, zo noemde hij het gerecht en zo wordt het nog altijd genoemd bij Delmonico's. Dat was in de jaren zestig van de 19e eeuw. Het recept is gepubliceerd in 1894 in een kookboek van zijn hand dat Epicurean heet.

dit recept wordt de muffin en de over geroosterd en belegd met ham en een gepocheerd ei, met een topping van hollandaisesaus. Men neemt wel aan dat Ranhofer geïspireerd is geweest door Brandade morue à la bénédictine, een Frans recept waarin op een bedje van vis (brandade de morue) een driehoekige toast wordt gelegd, waarop een gepocheerd ei én hollandaisesaus. Het is een aannemelijke verklaring, niet alleen voor de naam van het gerechtje maar ook voor de keuze voor een hollandaise, één van de vijf Franse moedersauzen.

Sinds de introductie van de Waldorfer versie, die het gerecht op de wereldkaart zette - 16 april is zelfs Egg Benedict Day - , zijn er tal van varianten op de Benedict bedacht, met in essentie dezelfde opbouw. De saus varieert van de originele hollandaisesaus (ook wel warme mayonaise genoemd) tot béchamelsaus, mornaysaus of bordelaisesaus, en de muffin wordt vaak vervangen door beschuit of toast. Zoals tegenwoordig het geval is in Delmonico's. En daarmee is de circel rond.

De verwijzing naar Bénédictine is geen verwijzing naar Paus Benedictus XIII, die het Vaticaan betrad in 1724, maar ongetwijfeld naar de veel oudere orde der Benedictijnen. Zoals het gevakl is met de alcoholische drank Bénénedictine, die gebaseerd is op een uit de 16e eeuw daterend recept van Benedictijner monniken uit de abdij van Fécamp in Normandië.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016

Will the real Benedict stand up | Kitchenproject Who Invented Eggs Benedict | Atlas obscura, 2014 L’incroyable histoire de la Bénédictine | Normandie heritage