Cheesecake
kaastaart
CHEESECAKEI
 
Classic baked cheesecake - © FOTO: masterchef australia
Classic baked cheesecake - © FOTO: masterchef australia

GESCHIEDENIS CHEESECAKE

Ogenschijnlijk is cheesecake een gerecht van deze tijd. Maar de oorsprong ligt in Griekenland, 2000 jaar voor Christus, misschien wel eerder. Het werd aan de atleten opgediend tijdens de Olympische spelen die in 776 Voor Christus weren gehouden. En cheesecake stond daarnaast in Griekenland bekend als bruidstaart.

Het eerste recept dateert van 230 na Christus, en staat te boek als het oudst overgeleverde Griekse recept, met bloem, meel, honing en kaas . Het is niet te verwonderen, dat de Romeinen het recept over namen en verspreiden over hun West-europese rijk. Zij gebruikten kruimelige kaas en voegden er eieren aan toe.

De Romeinen ontleenden de naam van de cheesecake aan het Grieks: "placenta". Als "libum" werd de Romeinse cheesecake in de tempel aan hun goden geofferd. Recepten van beide zijn te vinden op de website Nova Roma in een overdruk van Cato's kookboek Agricultura.

De huidige receptuur ontstaat in de 18e eeuw, in West-europa, met het gebruik van losgeklopte eieren in plaats van de smaakbepalende gist die geleidelijk aan in het recept was geslopen. In Frankrijk ontstond het recept met ongrijpte kaas (Neufchãtel). Dat recept namen de immigranten mee naar de Verenigde Staten, waar het al gauw zeer populair werd en resulteerde in een groot aantal cheesecake-bedrijven, waarvan van er nog steeds vele bestaan en die een grote variatie aan cheesecakes produceren. Hoe populair cheesecake is, blijkt wel uit het feit dat men in Amerika op 30 juli (onofficieel) "National cheesecake day" viert.

Verenigde staten

In een land met zo'n rijke cheesecake-traditie kom je natuurlijk ook unieke variaties tegen. Zoals de dubbelgebakklen New York cheesecake, met een topping van room en vanille die een tweede bakgang nodig maakt.

Nederland

In de Nederlandse traditie wordt kaastaart niet gebakken, maar gestold, en maakt men gebruik van kwark in plaats van kaas, en gebruikt men vruchten in de taart.

Duitsland

Ook in Duitsland zijn kaastaarten gewoonlijk van kwark (Käsekuchen, Quarkkuchen of Matzkuchen).

Italië

In de stijl van de Romeinse receptuur wordt cheesecake in Italië gemaakt met ricotta of zelfs mozerella en honing, en gebruikt men een broodvorm in plaats van een springvorm, zoals in pizza al formaggio. Er zijn zelfs recepten met laurier erin.

Groot Brittanië

Hier en in Ierland gebruikt men biscuitkruimels met boter als bodem en serveert men de cheesecake meestal met een vruchtentopping van kersen, bessen, maar ook van passievrucht en citroen. Net als de kwarkwaart wordt de Britse cheesecake niet gebakken. In Schotland wordt ook een harige variant gemaakt met gerookte zalm.

KLASSIEKE CHEESECAKE

Dit recept is voor een springvorm van 20 cm, goed voor 15-16 punten. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten licht in met boter.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 150° C, stel de heteluchtoven in op 145° C.

DE BEREIDING

Maak met de vingers een los kruimeldeeg van het amandelmeel, de bloem, de suiker en klontjes koude boter. Doe dit in de vorm, druk het met de vingetoppen an, en strijk het glad met de achterkant van een eetlepel. Bak de bodem in 15 minuten goudbruin en laat hem afkoelen.

Roer de roomkaas soepel en doe deze met de ricotta, amandelmeel, kristalsuiker en in blokjes gesnden boter in de kome van een foodprocessor. Maak een papje van de maizena en warmwater en voeg dat eveneens toe. Draai het mengsel soepel.

Giet de vulling in de vorm en tik tegen de randen om luchtbelletjes in de vulling te verwijderen. Voor een extra fraai uiterlijk verhit je luchtbelletjes in het oppervlak met de vlam van een brandertje (crème brülé-brander).

Bak de taart in 1 uur en laat hem in de oven staan gedurende nog 1 uur en open de deur intussen niet!

DE AFWERKING

Serveer de taart koel, met verse frambozen.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

75
gram
amandelmeel
170
gram
patentbloem
55
gram
kristalsuiker
90
gram
koude boter
DE VULLING
330
gram
roomkaas
500
gram
ricotta
4
 
eieren
300
el
kristalsuiker
1
dl
citroenrasp
0,6
tl
citroensap
½
el
vanile-extract
1,5
 
maizena
 
 
water

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

An epic cheesecake experience | www.cheesecake.com Cato's agricultura: recipes | www.novaroma.com Cheesecake | en.wikepedia.org