Tortilla met manchego en ham
aardappelgerecht
SPAANSE TORTILLA
TORTILLA ESPAÑOLA | © FOTO: OURFOOD

TORTILLA MET MANCHEGO EN HAM

Dit recept is gebaseerd de Spaanse (Asturische) tortilla en wordt gemaakt in kleine koekenpannetjes voor eenmansporties. De tortilla's worden afgemaakt met een topping van lof-venkelsalade. Het basisrecept is aangevuld met geraspte Manchego kaas en een ongeveer gelijke hoeveelheid hamblokjes. Voeg deze toe aan het aardappel-ui-mengsel en volg het basisrecept.

De lof-venkelsalade wordt gemaakt van reepjes lof en venkel, muskaat-azijn, wat olie, enkele verse blaadjes majoraan en in plakjes gesneden appelkappers.

In Masterchef UK seizoen 7 (2012) bereidde chefkok Ben Tish deze 'Spaanse tortilla op frittata-wijze'. In plaats van de tortilla in de pan te keren, te keren plaatste hij de vlakke kant van de tortilla onder de grill.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Halveer de ui en snijd deze eveneens in plakjes. Snijd de knoflook fijn. Maak een mengsel van alle ingrediënten.Dit recept is gebaseerd op het gebruik van kleine koekenpannetjes (é'én per persoon).

Verwarm de grill tijdig voor, de nog niet afgebakken tortilla's kunnen tevoren bereid worden.

DE BEREIDING

Doe ruim olie in een ruime koekenpan en verhit deze. Stort er het mengsel van aardappel en ui in en bak deze kort aan. Temper het vuur direct en smoor de aardappelen in een half uur net gaar.

Splits intusen de eieren. Klop het eiwit luchtig en roer er vervolgens de dooiers doorheen. Schep het aardappelmengsel met een schuimspaan uit de pan in het eimengsel, maar laat overtollige olie uitdruipen (!)

Verdeel dit mengsel in porties. Laat deze tortillamengsel voorzichtig in eenpersoons-koekenpannetjes met royaal olie glijden, en roer, net als bij roerei, om aanbakken te voorkomen. Zorg al roerende voor het eerste stadium van stolling, en houdt de tortilla gedurende het bakken vrij van de rand door het vanaf de rand van de pand steeds even los te duwen. Dit is essentieel om de tortilla later te kunnen keren. Deze eerste fase, met voldoende bruining, duurt 10 minuten op matig vuur (inductie: stand 4). Houd de randen los, zodat zich een mooi afgeronde rand vormt, beweeg de pan regelmatig even.

Breng de tortilla daarvoor up-side-down over op een bord en vervolgens weer in de pan, of in een passend (ovenvast) schaaltje, om onder de grill af te bakken. Snijd de tortilla in stukken en garneer deze met een topping frisse venkelsalade.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

BRONVERMELDING

1000
gram
aardappelen
1
 
ui
6
 
eieren
 
 
zout
2
dl
olijfolie
100
gram
manchego
100
gram
iberico of serrano ham
LOF-VENKELSALADE
½
 
wit- of roodlof
½0
 
venkel
3
el
Catalaanse muskaatazijn
 
 
majoraan
5
 
appelkappertjes

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Ham and manchego tortilla by Ben Tish | Good food channel Salt yard restaurant London | Website
NAAR HET RECEPT VAN
BEN TISH
SALT YARD RESTAURANT,
54 GOODGE STREET, LONDON
MASTERCHEF UK 2012