Empenada
Zuid-amerikaans gevuld broodje
EMPANADAS
EMPANADA REGIO'S
ZUID EN MIDDEN AMERIKA
TLACOYO MET BONENVULLING EN SALSA | BASISRECEPT

ZUID AMERIKAANSE EMPANADA'S

Empanada is het Spaanse woord voor een gevuld brood of gebak dat is gebakken of gefrituurd. Empanada's worden gemaakt door deeg rond een vulling te vouwen.

Zuidamerikaanse empanada's vinden hun oorsprong in het middeleeuwse Iberia (in het bijzonder in Galicië, en Portugal) ten tijde van de Moorse overheersing. Vanwege de Portugese kolonisatie van Brazilië en een groot aantal Galicische immigranten in Latijns-Amerika zijn de Portugese empadas en de empanadas Gallegas heel populair geworden in Zuidamerika.

De Spaanse empanada wortelde zich eerst in Argentinië Urugay en Chili alvorens zich verder over het Zuidamerikaanse continent te verbreiden. Vooral in Argentinië is de populariteit enorm, zijn er allerlei regionale variëteiten, en invloeden van elders, zoals de Arabische variant 'fatay' vergelijkbaar met de 'fatayer' uit Klein-Azië

De Braziliaanse empanada is vrijwel altijd gefrituurd en wordt pastel genoemd. Wanneer een pastel in de oven wordt bereid, noemt men deze pastel al forno of português of empada, een variant die doet denken aan de Engelse pie.

In Mexico worden empanada's vooral als ontbijt of dessert gegeten, vaak met een zoete vulling van yam, pompoen, zoete aardappel of vruchten. Het deeg wordt gemaakt van maïs of tarwe, en soms van yucameel.

Het deeg voor Zuid-Amerikaanse empanada's kijkt best nauw. Voor de ene moet je masa harina gebruiken, voor de ander juist masa nixtamal, zoals Salvadoraanse pupusa's.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Empanada | Wikipedia (EN)