Parelhoen
Ovenbereiding (basis)
PARELHOEN UIT DE OVEN
RECEPTEN MET PARELHOEN
PARELHOENPOTEN
NAAR HET RECEPT VAN
DAVID MYERS & SIMON KING
THE HAIRY BIKERS
BBC FOOD CHEFS

PARELHOEN

Deze parelhoenbereiding is onderdeel van het recept "celebration guinea fowl" afkomstig uit het BBC-programma "The hairy bikers'  food tour of Britain" - vandaar het gebruik van harde Engelse kaas, die in een Italiaanser context vervangen kan worden door Italiaanse harde kaas vanzelfsprekend.

Het is een bereiding die vrij basic is, waarbij de borststukken en dijen apart in de oven gegaard worden, ze geven een goed gevoel van hoe parelhoen te bereiden. Dit gerecht combineert uitstekend met appel, bijvoorbeeld een appelrisotto met een friszure appel, en/of een frisse salade met appel.

INGREDIËNTEN

4
 
parelhoen borststukken
3
el
raapzaadolie
½
 
limoen
½
el
zout
1
el
zwarte peper
1
teentje
knoflook
1
tl
verse thijm
1
el
olijfolie
100
gram
bacon
POTEN (DIJEN)
125
gram
verse basilicum
125
gram
rucola
50
gram
harde engelse kaas
75
gram
pijnpitten
2
teentjes
knoflook
125
ml
raapzaadolie
 
 
zout en peper
8
 
parelhoen dijen
2
el
olijfolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°.

Snijd de borststukken met een scherp mes op 3-4 plaatsen in.

Ontbeen de dijen.

Maak in een vijzel een ruwe pasta van de olie, de zest en het sap van de halve limoen, zout, peper, knoflook en thijm voor de bereiding van de borststukken.

Maak in een blender een ruwe pasta van olie en de basilicum, rucola, kaas, pijnpitten en de knoflook als vulling van de poten. Draai eerst de vaste stoffen in de blender, voeg aan het einde de olie toe. Werk naar een consistentie als van pesto. Maak de pasta op smaak met peper en zout.

DE BORSTSTUKKEN

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak er de in stroken gesneden bacon in uit (2-3 minuten). Laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe de borsstukken in dezelfde pan (zelfde vet) en braad ze aan beide zijden aan (2-3 minuten), te beginnen met de velzijde.

Doe de borststukken en het spek dan in een ovenschotel en smeer er de kruidenpasta over. Braad de borststukken 10-15 minuten.

Test op gaarheid met de achterkant van een saté-prikker.

Overgiet de borststukken met regelmaat met de vrijkomende sappen. Neem de borststukken uit de oven en houd de bacon apart voor de salade..

DE DIJEN

Leg de ontbeende dijen met het vel naar onder op een bakplaat en besmeer de bovenzijde met de pasta. Rol de dijen op en bindt ze dicht. Besmeer de dijen met olie en bestrooi ze met zout en peper.

Bak ze in de oven (30-35 min) of tot ze goudbruin en door en door gaar zijn. Het vlees is gaar zodar de sappen die vrijkomen helder zijn en doe de prikkertest (zie hiervoor).