Pijnpit macaron
met een ganache van jasmijnrijst
MACARON
MACARON MET GANACHE VAN JASMIJNRIJST | PIERRE HERMÉ

PIJNPIT MACARON

GANACHE VAN JASMIJNRIJST EN ROOM

Deze macaron maakt deel uit van een door Adriano Zumbo ontwikkeld dessert uit de 2011-serie van de Australische Masterchef, met pannacotta. Ook Pierre Hermé maakt(e) deze aromatische macaron.

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

Maak een Italiaanse meringue. Maak een siroop van 40 ml water en de suiker en breng deze op 121°. Klop de eerste portie eiwit met het eiwitpoeder op en voeg dat geleidelijk toe aan de siroop. Klop voortdurend en draai de kom daarbij steeds een kwart slag.

Zeef het amandelmeel met de poedersuiker en voeg daar de tweede portie (opgeklopt) eiwit aan toe. Meng beide mengsels tot een mooi vloeiend resultaat. Deel dat in twee porties en kleur deze in twee nuances bruin. Daarvoor zijn slechts druppels nodig.

Doe elke portie in een spuitzak. Zorg dat geen lucht wordt ingesloten. Vorm er op een bakplaat met bakpapier (teken er de macaronen op voor een mooi gelijk resultaat) macaronen van met een doorsnede van 3 cm. Houd voldoende tussenruimte.

Poeder één portie af met kaneel (licht), druk eventueel een pijnpit in de andere portie macaronen. Laat ze gedurende 20 minuten licht drogen, alvorens ze in de oven te plaatsen.

Verwarm intussen de oven voor op 200°. Zet hem uit zodat de oven terugkoelt naar200°. Gaar de macaronen. Ze zijn klaar als ze loskomen van de plaat en nog steeds zacht zijn aan de onderkant.

GANACHE

 

Maal een pudding van de rijst en alle ingrediënten voor de pudding, ook de vanillepeul. Maar houd enkele vanillezaadjes apart voor de ganache.

Warm de room op met de achtergehouden vanillezaadjes, zeef deze en spatel deze door de chocolade met kaneel. Voeg er de boter aan toe en wanneer deze erdoor is verwerkt, de rijstpudding. Laat de ganache vervolgens afkoelen.

DE AFWERKING

Doe met behulp van een spuitzak voorzichtig ganache op één macaronhelft en druk er voorzichtig de tweede helft op.

150
gram
fijne kristalsuiker
55
gram
eiwit
1
gram
eiwitpoeder
150
gram
amandelmeel
150
gram
poedersuiker
 
 
bruine kleurstof
 
 
pijnpitten
 
 
gemalen kaneel
GANACHE VAN JASMIJNRIJST
60
gram
jasmijnrijst
250
ml
room
90
ml
melk
45
garm
fijne kristalsuiker
55
gram
bruine basterdsuiker
 
 
vanille
 
 
sinaasappelrasp

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016

NAAR HET RECEPT VAN
ADRIANO ZUMBO
PATISSIER
MASTERCHEF AUSTRALIA 2011,
TEN tv Australia