Gebakken oca's
Knolgewas
GEBAKKEN OCA'S
RECEPTEN MET OCA
OCA'S OP DE BAKPLAAT   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

GEBAKKEN OCA'S

Oca's zijn rood-witte knolletjes die qua smaak en textuur doen denken aan waterkastanje en appel.

Ze kunnen rauw gegeten worden, maar zijn net als aardappelen op zijn smakelijkst wanneer ze knapperig gebakken zijn, zoals volgens dit recept in de oven, of in de koekenpan.

De plant waaraan de knolletjes groeien, de Oxalis tuberosa, bevat zoals de botanische naam zegt oxaalzuur, qua hoeveelheid vergelijkbaar met dat van knoflook en spruitjes, tussen 80 en 200 milligram per 100 gram, beduidend minder dan rabarber en spinazie. Niet direct alarmerend, maar voor mensen die gevoelig zijn voor oxaalzuur reden om er voorzichtig mee te zijn, ze sowieso te schillen, of het eten ervan te mijden.

In dit recept worden de knolletjes eerst aan de kook gebracht, en afgespoeld om wat oxaalzuur weg te spoelen. Strikt genomen hoeft dat niet.Gebruik oca's van ongeveer gelijke afmetingen voor en gelijkmatige garing, of snijd grotere exemplaren door midden.

INGREDIËNTEN

250
gram
ocas du Pérou
1
el
olijfolie
½
el
honing
 
 
zout
 
 
fruitige peper, zoals timmur peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de oca's en snijd eventuele ongerechtigdheden weg. Breng ze in ruim water aan de kook, giet ze af en spoel ze af met koud water.

DE BEREIDING

Verwarm de oven voor op 220°. Kook de oca's in een minuut of tien bijna gaar in ruim water. Giet ze af. Giet er de olie over, zout en eventueel wat groene kruiden en doe de oca's op een beklede bakplaat in de oven.

Bak ze in 15 á 20 minuten goudbruin. Keer ze regelmatig. Controleer de oca's op gaarheid door er in te prikken (zoals bij aardappelen).

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Oca du pérou au four | My saveur