Gecaramelliseerde oca's
Knolgewas
GECARAMELLISEERDE OCA'S
RECEPTEN MET OCA
GECARAMELLISEERDE OCA   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

GECARAMELLISEERDE OCA'S

Oca's zijn rood-witte knolletjes die qua smaak en textuur doen denken aan waterkastanje en appel.

Ze kunnen rauw gegeten worden, maar zijn net als aardappelen op zijn smakelijkst wanneer ze knapperig gebakken zijn, zoals volgens dit recept met honing

De plant waaraan de knolletjes groeien, de Oxalis tuberosa, bevat zoals de botanische naam zegt oxaalzuur, qua hoeveelheid vergelijkbaar met dat van knoflook en spruitjes, tussen 80 en 200 milligram per 100 gram, beduidend minder dan rabarber en spinazie. Niet direct alarmerend, maar voor mensen die gevoelig zijn voor oxaalzuur reden om er voorzichtig mee te zijn, ze sowieso te schillen, of het eten ervan te mijden.

INGREDIËNTEN

250
gram
ocas du Pérou
40
gram
roomboter
1
el
honing

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de oca's, snijd eventuele ongerechtigdheden weg, en snijd de uiteinden af.

DE BEREIDING

Halveer de oca's over de lengte. Doe de boter in een koekenpan en bruin daarin, met het snijvlak naar onder gericht. Doe een deksel op de pan en stoof de oca's in een minuut of twintig gaar.

Ook de omgekeerde volgorde kan. Kook in dat geval de hele oca's in een minuut of tien bijna gaar in ruim water. Giet ze af en laat ze afkoelen. Snijd ze dan doormidden en bak ze vijf minuten in de koekenpan.

DE AFWERKING

Voeg nu de honing toe, schud de oca's om, en bak ze in nog eens vijf minuten af.

Dien de oca's op wanneer ze mooi gekleurd zijn en door en door gaar. Controleer dat door er in te prikken (zoals bij aardappelen).

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

L’oca du Pérou caramélisé | Cuisinons les légumes