Traditioneel wordt muhammara gemaakt met een heel milde peperpasta "dibbs el-fleifleh", gemaakt van Aleppo pepers, ook wel Halaby pepers genoemd. Halaby pepers zijn niet zo heet, hebben een fruitige smaak en een rokerige ondertoon net als ancho pepers, en worden vooral in gedroogde vorm gebruikt (biber).
Halaby-pasta is buiten Libanon nauwelijks te krijgen, behalve een wateriger Turkse versie. Een alternatief is het gebruik van gegrilde verse pepers in combinatie met milde Aleppo (Halaby) pepervlokken of op zijn Turks biber. Gebruik in dat geval minder water in dit recept.
Muhammara wordt vaak opgediend met mastiekcrackers van volkorenmeel.
Breek de walnoten in stukjes en rooster deze licht, zodat de nootsmaak in de muhammara geprononceerder wordt
Maal de peperpasta, broodkruimels, walnoten en suiker in een blender tot een pasta. Voeg water naar behoefte toe, het moet een smeuiige dipsaus worden. Maak deze op smaak met komijn en citroensap, granaatappelsap, olijfolie en tahini. Voeg nog wat water toe wanneer nodig. Garneer de muhammara met wat spetters olijfolie en een fijngehakte walnoot.