Muhamarra
Pikante notenpasta
MUHAMARRA
 
MUHAMMARA

MUHAMMARA

Muhammara vind je in verscheidene oosterse keukens, van Turkije tot Armenië. Het is een specialiteit van Aleppo, één van de langst bewoonde steden ter wereld, gelegen in het noorden van Syrië tegen de Turkse grens.

Traditioneel wordt Muhammara gemaakt met een heel milde peperpasta "dibbs el-fleifleh", gemaakt van Aleppo pepers, ook wel Halaby pepers genoemd. Halaby pepers zijn niet zo heet, hebben een fruitige smaak en een rokerige ondertoon net als ancho pepers, en worden vooral in gedroogde vorm gebruikt (biber).

Halaby-pasta is buiten Libanon nauwelijks te krijgen, behalve een wateriger Turkse versie. Een alternatief is het gebruik van gegrilde verse pepers in combinatie met milde Aleppo (Halaby) pepervlokken of op zijn Turks Biber. Gebruik in dat geval minder water in dit recept.

Muhammara wordt vaak opgediend met mastiekcrackers van volkorenmeel.

INGREDIËNTEN

200
gram
peperpasta "dibbs-el-fleifleh"
100
gram
broodkruimels
100
gram
walnoten
1,1
dl
water
1
el
komijn
½
 
citroen
1,5
el
granaatappelsap
2
el
olijfolie
½
el
tahini
 
 
zeezout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Breek de walnoten in stukjes en roopster deze licht, zodat de nootsmaak in de muhammara geprononceerder wordt

DE BEREIDING

Maal de peperpasta, broodkruimels, walnoten en suiker in een blender tot een pasta. Voeg water naar behoefte toe, het moet een smeuiige dipsaus worden. Maak deze op smaak met komijn en citroensap, granaatappelsap, olijfolie en tahini. Voeg nog wat water toe wanneer nodig. Garneer de muhammara met wat spetters olijfolie en een fijngehakte walnoot.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Muhammara met pita chips | Food people want
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.