top
Hilbeh
Lamsvlees in yoghurt gegaard
Mansaf
 
MANSAF

Hilbeh

Hilbeh is een bijgerechtje dat geserveerd wordt als condiment in Jemenitische soepen en als dipsaus voor falafel of brood. Het is ook de naam van een cake.

In beide gerechten is de hoodrol toebedeeld aan fenegriek. Hilbeh-saus doet denken aan een kleurrijke humus, maar het is een eigenzinnig bittertje, dat zorgt voor een bevredigd, verzadigd gevoel. Net als in een Italiaans aperitief, koffie of radicchio zorgt het ervoor dat je matiger eet. Het recept is vrij eenvoudig.

Ingrediënten

3
el
fenegriekzaad
¼
tl
zwarte peper
1
dl
citroensap
2
teentjes
knoflook
1
 
tomaat
1
tl
groene zhoug
1
tl
gemalen komijn
 
 
zout
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Doe de fenegriekzaadjes in een kom met water en laat ze daar (minstens) zes uur in weken.

De bereiding

Giet de zaadjes af, en bewaar het water. Maal de zaadjes fijn.

Draai de fijngehakte tomaat en knoflook in de blender fijn, en voeg de overige ingrediënten, maar nog niet de fenegriek aan toe. Maak het mengsel op smaak en voeg er pas dan de fenegriekgelei aan toe. Nog even goed mengen in de blender, en op dikte brengen met het achtergehouden weekvocht.

slotregel

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2019

Hilbeh | Yemenite experience Authentic Yemenite Chilbeh | The stealth health cook