Shrikhand
Yoghurtgerecht
SHRIKHAND
SHRIKHAND-RECEPTEN
SHRIKHAND | INDIA   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

SHRIKHAND

Een shrikhand is een traditioneel India's dessert, dat in het westen van India wordt gemaakt in de keukens van Gujarat en Maharashtra.

Het is een zeer oud recept, dat al 400 jaar voor Christus werd gemaakt, en in de Sanskriet literatuur shikrini wordt genoemd. Er zijn diverse schrijfwijzen voor het dessert, waarbij vooral de letter 'h' het vaak laat af weten. Het betekent letterlijk melk en suiker.

Shrikhand is de Indiase versie van onze kwarkachtige 'hangop', die net als shrikhand wordt gemaakt door yoghurt of karnemelk een nachtje uit te laten druipen.

De klassieke ingrediënten in shrikhand zijn naast de yoghurt, kardamom en saffraan. De kruidige basis-shrikhand wordt geserveerd met Indiaas platbrood, veelal het brokkelige poori. Het is een vast bestanddeel van het vegetarische Thali menu, dat vooral bij bruiloften wordt opgediend.

INGREDIËNTEN

500
ml
natuurlijke yoghurt (dahi)
8
dr
saffraan (kesar)
3
tl
kardamompoeder (choti elachai)
4
tl
basterdsuiker
 
 
gepelde pistachenoten
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Doe de verse yoghurt in een mouseline doek en laat deze vijf tot 6 uur uitlekken. Gebruik circa 350 ml uitgelekte dahi voor het recept.

Week de saffraandraadjes in een beetje warm water of warme melk, en gebruik in het recept alleen de vloeistof (infusie). Haal de zaadjes uit de karadamoms, rooster ze licht en wrijf ze heel fijn in een vijzel.

BEREIDING

Klop de yoghurt met het kardamompoeder, de saffraaninfusie en de basterdsuiker tot een lichte crème. Deze wordt opgediend in glazen.

Zet deze koel weg alvorens ze kort voor het opdienen te garneren met de pistachenoten en een draadje saffraan.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Shrikhand maakt deel uit van de rijke traditie van functioneel voedsel, passend binnen de aloude Vedische principes.

Het is een van oorsprong Brahmaans recept. Maharashtra kent verscheidene Brahmaanse gemeenschappen, zoals de Chitpavan-Koknastha's (van de Konkan-kust), de Deshastha's (uit de desh of de binnenlanden), de Karhades (Zuid-Konkan) en de Saraswat Brahmanen (Zuid-Konkan, Goa en Karnataka). De Brahmaanse keuken is hoofdzakelijk gebaseerd op vegetarische principes, maar bij de Koknastha's, Deshastha's en Karhades bestaat ook een zuiveltraditie, met ghee, kharvas, shrikhand en basundi.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Shrikhand | Wikipedia (EN) Srikhand | Mamta's kitchen Mango srikand | Panfusine, Food52 Kesar elaichi srikhand | Veg recipes of India
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.