Mango shrikhand
Dessert
MANGO SHRIKHAND
SHRIKHAND-RECEPTEN
mango shrikhand
MANGO SHRIKAND | ©2015 FOTO: BEINGMARATHI   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

MANGO SHRIKHAND

Een shrikhand is een traditioneel India's dessert, dat in het westen van India wordt gemaakt, zoals in Gujarat en Maharashtra. Deze populaire variant op de basis-shrikhand wordt gemaakt met rijpe mango's en groene kardamom.

Mango srikhand wordt gemaakt als de basis srikhand, met toevoeging van mango en yoghurt. De shrikhand wordt gegarneerd met pistachenootjes, nauw verwant met de mango. Gebruik voor dit recept rijpe, heerlijk aromatische mango's zoals de slanke Thaise Nam dok mai.

In plaats van verse yoghurt of dahi kan Griekse yoghurt gebruikt worden. Neem daarvan 350 ml, de Griekse yoghurt hoeft immers niet uit te lekken. Voor een eenvoudige shrikhand laat u de blender, de mango en de room achterwege. U klopt de yoghurt wel licht op.

INGREDIËNTEN

500
ml
natuurlijke yoghurt (dahi)
8
dr
saffraan (kesar)
3
tl
kardemompoeder (choti elachai)
3
 
rijpe mango's
4
tl
basterdsuiker
120
ml
slagroom
 
 
gepelde pistachenoten
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Doe de verse yoghurt in een mouseline doek en laat deze vijf tot 6 uur uitlekken. Gebruik circa 350 ml uitgelekte dahi voor het recept.

Week de saffraandraadjes in een beetje warm water of warme melk, en gebruik in het recept alleen de vloeistof (infusie). Haal de zaadjes uit de karadamoms, rooster ze licht en wrijf ze heel fijn in een vijzel.

Schil en snijd de mango's

BEREIDING

Blend de mango, de kardamompoeder, de saffraaninfusie en de basterdsuiker tot een gladde crème. Voeg de yoghurt en de room toe, en klop deze kort mee, bij een lage rotatiestand, hoogstens 30 seconden.

Serveer de shikhand in glazen, zet deze koel weg alvorens ze te garneren met de pistachenoten en een draadje saffraan.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Srikhand | Mamta's kitchen Mango srikand | Panfusine, Food52 Kesar elaichi srikhand | Veg recipes of India
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.