Xūn dàn is de verkorte naam, die voluit Yān xūn cháyè 煙燻茶葉 is. De eendeneieren worden 2-3 minuten voorgekookt. Dan worden de eieren afgekoeld in ijswater. Dan worden de eieren voorzichtig gekraakt of gepeld, naar keuze. De eieren worden in een koud mengsel van zout, sojasaus en kruiden gemarineerd, waarbij alle eieren volledig ondergedompeld dienen te blijven voor een gelijkmatig resultaat. Laat de eieren enige tijd staan, de gepelde eieren hoogstens een kwartier, de gekraakte een uur of twee-drie.
Ook de gekraakte eieren worden nu gepeld, voor de finishing touch in een wok plaats vindt. In de wok wordt op een laagje aluminiumfolie een laagje rauwe rijst met zwarte thee en suiker gelegd, waarboven de eieren op een rooster gerookt zullen worden. De eieren blijven de eerste 2 minuten boven de rook liggen, waarna de wok wordt afgesloten en de eieren nog 5-6 minuten in de rook blijven, tot de eieren hun bronsbruine kleur hebben bereikt. Xundàn is geen bewaarei, maar wordt direct na de bereiding geserveerd.
Respecteer het copyright !