Deulkkae-garu juk
Congee met perillapoeder
Deulkkae-garu juk
 
KKAENNIP-GARU KJU | CONGEE ©2010 FOTO: WIKI ONO

DEULKKAE-GARU JUK 들깨가루 죽

Juk (죽) is de algemene Koreaanse benaming voor congee: langzaam gegaarde granen en water. Voor deze congee wordt perillapoeder gebruikt, een poeder gemalen van de geroosterde zaadjes van de shisoplant.

Het perillapoeder, dat kant-en-klaar te koop is, maar je ook zelf kunt maken, geeft de congee een notige smaak. Een heerlijke andere toepassing van perillapoeder is die in Kalgaksu, een romige, noedelsoep.

INGREDIËNTEN

0,5
dl
kortkorrelige, witte rijst
2
tl
perillapoeder
5
dl
water
2
 
lente-uitjes
 
 
sojasaus
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de rijst.

DE BEREIDING

Breng de rijst, met het perillapoeder en wat zout aan de kook in een pan met een deksel erop. Kook de rijst tot de korrels gaar zijn. Roer af en toe om ervoor te zorgen dat de perilla en de rijst goed gemengd blijven. Voeg eventueel water toe.

Reken op een kooktijd van tenminste 40 minuten, de rijst moet volledig zacht zijn.

OPDIENEN

De congee wordt geserveerd met fijngesneden lente-ui, begoten met wat sojasaus, eventueel met toevoeging van wat fijngesneden verse gember, zeewier en sesamolie.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Perilla Seed Congee | Yang Sheng
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.