Het woord smaakmaker of kruidenmengsel is eigenlijk niet van toepassing, het is een furirake, een gekruid strooisel. Het woord gomashio zelf is een samenstelling van de Japanse woorden voor sesam (goma) en zout (shio). Soms bevat gomashio ook suiker. Om geheel onduidelijke redenen wordt gomashio in het westen vaak zonder 'h' als gomasio geschreven.
De verhouding tussen sesamzaad en zout bedraagt tussen 5 : 1 en 15 : 1, van een zoute naar minder zoute versie. Normaliter worden alleen de sesamzaadjes geroosterd, soms ook het zout. De bereiding is zo eenvoudig dat gomashio in de regel thuis wordt gemaakt.
Soms worden de sesamzaadjes gevijzeld. Daarvoor is de suribachi in Japan de meest gebruikte vijzelsoort.
Gomashio wordt in veel variaties te koop aangeboden. Let bij aankoop op de gewenste verhouding sesam-zout. Een mengsel met zwarte en witte sesam wordt 'peper en zout' genoemd, naar het Engelse 'black and tan'.
Traditioneel wordt gomashio gebruikt als topping van sehikan (kleefrijst met azukibonen), maar ook van gekookte of gestoomde witte rijst.
De eerste furikakes waren vrij complex en duur, door het gebruik van zeker voor die tijd vrij exclusieve ingrediënten, zoals kombupoeder. Bovendien pasten de furikakes niet in een vegetarisch dieet, vanwege de vis die erin verwerkt wordt. Het werd hoe dan ook geen alledaags voedsel.
Na de Tweede wereldoorlog werd opnieuw geprobeerd een dergelijk strooisel op de markt te brengen, nu goedkoper, want daar was enorme behoefte aan, en vegetarisch. Het ontbrak de Japanse bevolking na de oorlog aan gebalanceerde voeding, letterlijk alles draaide om rijst. Furikake kon een gezonde aanvulling op een eenvoudige maaltijd zijn.
Nissin ontwikkelde deze nieuwe furikake, nog voor de naam furikake bedacht was, in 1948. Van sesam en zout kon een smaakvolle mix gemaakt worden die rijk aan calcium was. Het was de eerste furikake, een naam die in 1959 is bedacht, en waartoe ook de tot dan niet zo succesvolle voorgangers werden gerekend. Inmiddels kunnen ook die in Japan op warme belangstelling rekenen.
Respecteer het copyright !