Tsukudani kombu 佃煮昆布
Japanse smaakmaker
TSUKUDANI KOMBU
 
KONBU NO TSUKUDANI

KONBU NO TSUKUDANI

Tsukudani van kombu en katsuobushi

Deze tsukudani wordt gemaakt door het zachtjes inkoken (reduceren) van het voor de dashi gebruikte mengsel van kombu en katsuobushi in sojasaus en mirin. Het is het toonbeeld van duurzaam koken.

Het is één van de meest alledaagse uitvoeringen van de tsukudani, lange tijd toegepast om de beide ngrediënten voor het bereiden van dashi een tweede leven te gunnen. Na het bereiden van dashi blijven de gebruikte zeewier en visvlokken (Katsuwonus pelamis) immers over.

Onderstaand recept is gebaseerd op de hoeveelheid kombu en katsuobushi die over blijft van de bereiding van een liter dashi.

INGREDIËNTEN

 
 
kombu
 
 
katsuobushi
3
el
sojasaus
2
el
sake
2
el
mirin
1
el
bruine suiker
 
 
sesamzaad
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de kombu in smalle repen van eetbare lengte.

.

tekst

BEREIDING

Meng alle ingrediënten met uitzondering van de sesam en doe ze in een sauspan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een gietzijeren pan (type Creuset). Breng het mengsel op matig vuur aan de kook, en kook de massa rustig in, tot alle vloeistof bijna volledig verdampt is. Dat kan bijna een uur duren.

De tsukudani is klaar, wanneer je met de spatel over de bodem van de pan gaat, en er een stroperig spoor achter blijft.

Geef de op deze manier bereide tsukudani bij vers gestoomde rijst, of meng er wat geroosterde sesam door.

BEWAREN

Zelf bereide tsukudani kan het best direct geconsumeerd worden. In de koeling is het gerechtje overigens nog zo'n twee weken houdbaar.

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2019

Tsukudani | Wikipedia (EN) Tsukudani (recipe) | Essence of Japan Tsukudani | Japanese food culture and cuisine,
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.