Tahu gejrot
Gefrituurde tahu in dressing
Tahu gejrot
 
TAHU GEJROT

TAHU GEJROT

Specialiteit uit Ciberon

Een klein gerechtje van gefrituurde tahu (tahu goreng) in en zoet-zure dressing. Het is een specialiteit van de havenstad Ciberon aan de westkust van Java waar het in restaurants wordt geserveerd en als streetfood.

Vaak wordt het gerechtje opgediend in een layah, een aardenwerken kom. De sleutelingrediënten zijn tahu sumedang, sjalot, palmsuiker, asam (tamarinde) en ketjap manis, de zoete ketjap-variëteit. Soms gebruikt men azijn in plaats van asam, maar dat is niet authentiek. In het recept gebruikt men tahu sumedang, een bereidingswijze van tahu waarbij de verse tahu in licht gezouten water geblancheerd wordt alvorens ze te frituren. Zie het recept. Eventueel te vervangen door kant-en-klare tahu goreng. Het recept gaat uit van kleine blokjes, van een centimeter of vijf.

Onderstaand recept geeft de hoeveelheden per portie.

INGREDIËNTEN

10
blokjes
3
el
palmsuiker (gulah djawa)
2-6
 
rawit pepers (cabe rawit)
2
teentjes
knoflook
4
 
rode sjalotjes (butir bawang merah)
1
tl
ketjap manis
DE DRESSING
2
dl
water (air)
2
el
tamarinde (asam)
1
tl
ketjap manis
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak het asemwater door de tamarinde in heet water op te lossen. Voeg er dan de ketjap aan toe en eventueel wat palmsuiker.

Maak de tahu sumedang daags tevoren door de tofu te blacheren in gekookt water waaraan wat zout is toegevoegd. Zodra de tofu doorweekt is, laat je deze uitlekken, en frituur je deze. Laat goed afkoelen.

DE BEREIDING

Snijd de chilipepers, knoflook, palmsuiker en sjalot in stukken, en wrijf deze met een snufje zout tot een pasta. Doe dat bij voorkeur in een vlakke vijzel, de cobek.

Snijd of knip de tahu goreng in hapklare brokjes, en doe deze in de kom. Doe er de vers gewreven pasta op, en overgiet het gerecht met de asam-dressing. Serveer met wat fijngesneden sjalotjes.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 1019

Tahu gejrot | Wikipedia (ID) Resep Tahu Gejrot, Kudapan Favorit Khas Cirebon | Wina, Juli 2018, Masak apa
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.