Coca de recapte con anchoa
Catalaans platbrood met ansjovis
CALÇOTS ESCALIVADOS
 
COCA DE RECAPTE CON ANCHOA

COCA DE RECAPTE

Catalaans platbrood

Coca de recapte is één van de vele variaties op de Spaanse 'pizza'. Deze coca is een hartige variant met een topping van escalivada, de typisch Catalaanse groentenbereiding.

De naam coca dateert uit de 9e eeuw en heeft Hollandse wortels. Het is verwant met koek, het Duitse Kuchen en het Engelse cake. De meervoudsvorm is coques.

Een coca kan hartig zijn of zoet, open - zoals een pizza - of gesloten - zoals een calzone. Coca de recapte is een hartige variant met een topping van groenten en veelal vlees, maar ook wel met ansjovis.

Coques worden in Catalonië vooral gemaakt bij feestelijke gebeurtenissen, zoals met pasen, Kerst en het Hoogfeest van Johannes de Doper. Er is zelfs een coca - met tonijn - naar Johannes de Doper vernoemd.

Onderstaand recept voor coca repante maakt gebruik van de klassieke Catalaanse bereidingswijze van groenten 'in het as'. Vroeger roosterde men de groenten lekkerlijk in de as van een vuurplaats, tegenwoordig worden de groenten boven open vuur, op de barbecue of in de oven geroosterd.

In onderstaand recept wordt de ansjovis pas na het bakken toegevoegd. Soms wordt de vis meegebakken, zoals bij Italiaanse pizza's in de regel gebeurt.

INGREDIËNTEN

Het deeg
500
gram
tarwebloem
30
gram
verse gist
250
ml
water
2
el
olijfolie
De escalivada
1
 
aubergine - medium
2
 
rode paprika's
4-5
 
calçots
De afwerking
 
 
Jerez sherry-azijn
 
 
zout
 
 
ansjovis
 
 
gedroogde rozemarijn

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de escalivada volgens het recept op de site. Maak het deeg terwijl de groenten in de oven staan (circa een uur).

DE BEREIDING

Los de gist op in wat lauwwarm water. Meng de gist door de bloem, en voeg het zout en water toe. Kneed een soepel deeg. Zet de deegbal nadat deze zijn plakkerigheid verloren is, en mooi elastich is, gedruende een kwartier voor de eerste rijs. Doe dat onder een doek op een behaaglijk warme plek (kamertemperatuur).

Kneed er na de eerste rijs de olijfolie doorheen, en laat het deeg nogmaals rijzen, dit maal een half uur.

Neem de groenten die voldoende geroosterd zijn uit de oven, en schakel de oven op naar 220°. Dek de groenten af met een doek, tegen uitdrogen en laat de groenten afkoelen. Verwijder de schil. Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaadstelen en zaadjes. Snijd de aubergine en de paprika's in repen.

Rol het deeg uit tot een dunne lap, en leg deze op een pizzaschieter bestrooid met wat tarwegries. Beleg het deeg met de groenten. Sprenkel er wat azijn en rozemarijn over. Plaats de coca in de oven en bak deze in 10-12 minuten af. Neem de coca uit de oven, en voeg de ansjovis toe. Serveer de coca warm.

Bronvermelding update november 2019

La escalibada, pura esencia mediterránea | Bon viveur Coca | Wikipedia (ES) Coca de recapte | ShBarcelona Coca de recapte | Gastroteca.cat Receta de coca catalana | Espa&ntildre;a fascinante
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.