Profiteroles
Geitenkaas met honing en karwij
KAASPROFITEROLES
 
PROFITEROLES MET GEITENKAASVULLING EN KARWIJ | ©2014 FOTO: TASTY TUESDAY
NAAR HET RECEPT VAN
TASTY TUESDAY
TOWN MOUSE
CARLTON AUSTRALIA

PROFITEROLES VAN GEITENKAAS

MET HONING, KARWIJZOUT EN KARWIJTIJM

Dit recept is geïnspireerd op de smaakvolle combinatie van jtijm en geitenkaas.

Voor het recept, vrij naar het recept van de chefkoks McCabe en Verheul van Town Mouse uit Carlton, Australië, waarvan de foto, wordt gebruik gemaakt van karwijtijm, dat wanneer het niet verkrijgbaar of voorhanden is, vervangen kan worden door een combinatie van 2 delen karwijzaad op 1 deel tijm. In het recept wordt voor de vulling een mengsel van geitenwrongel (geitenroomkaas) en harde geitenkaas gebruikt, dat fijn gemalen wordt. Eventueel te vervangen door roomkaas.

De profiteroles zijn best machtig, dus maak ze niet te groot.

INGREDIËNTEN

KAASVULLING
125
gram
geitenwrongel (roomkaas)
75
gram
harde geitenkaas
PROFITEROLES
75
gram
boter
90
gram
bloem
160
ml
water
15
gram
melkpoeder
2
 
eieren (L)
2
gram
zout
GARNERING
 
 
karwijzaad
 
 
karwijtijm
 
 
zoutvlokken
 
 
tijmhoning
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maal de kaas fijn en meng deze met de wrongel. Zet apart. Meng de droge ingrediënten voor het profiterole-beslag.

Verwarm de oven voor op 190°.

Rooster het karwijzaad en meng het (zodra afgekoeld) met wat zout in een verhouding van 2 delen karwij op 1 deel zout. Maal er vervolgens een fijn poeder van.

DE BEREIDING

Smelt de boter op zacht vuur in het water. Wanneer de boter gesmolten is, worden de droge ingrediënten (vooraf gemengd) toegevoegd. Werk deze met een garde door het vocht, zodat het goed en gelijkmatig mengt. Breng het deeg dan voorzichtig aan de kook, al roerende met een houten lepel. Laat het 1-2 minuten koken, zodat de bloem gaart. Test dat door het te proeven.

Gebruik een staande mixer om het mengsel al draaiende af te laten koelen tot handwarm. Pas dan komen de eieren in beeld. Meng deze er één voor één doorheen, en zorg ervoor dat pas als een ei volledig is opgenomen een volgend ei wordt toegevoegd.

Het deeg is nu klaar en kan in een spuitzak gedaan worden.

Gebruik een gladde spuitmond van een halve centimeter. Spuit er soesjes mee op een met bakpapier beklede bakplaat.

HET BAKKEN

Bak de profiteroles in circa 15 minuten goudbruin. Zet de oven uit en doe de deur ervan op een kier. Hiermee voorkom je uitdroging. Haal ze uit de oven zodra ze voldoende knapperig zijn geworden, en laat ze afkoelen.

VULLEN EN GARNEREN

Meng de kazen romig en breng dit mengsel op smaak met wat zout. Maak een gaatje in de bodem van de profiteroles en vul deze met behulp van een spuitzak royaal met de kaas.

Serveer op een bordje met wat honing, en bestrooi ze licht met het karwijzaad-zout. Garneer met verse karwijtijm-blaadjes.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Profiteroles with caraway | The design files, Tasty tuesday
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.