Pizza pasquale al formaggio
Hartige Paas-kaastaart
PIZZA PASQUALE
 
PIZZA PASQUALE AL FORMAGGIO

PIZZA PASQUALE AL FORMAGGIO

De pizza Pasquale, of Pizza di Pasqua is een traditioneel Italiaans paasbrood. Het wordt in diverse streken in Centraal-Italië gemaakt, onder meer in Umbria en Marche.

Er zijn globaal twee versies, de zoete Pizza pasquale dolce, en de pikante Pizza pasquale al formaggio. Beide worden met name met Pasen gebakken, voor het Paasontbijt.

Onderstaand recept is dat van de hartyige variant, met kaas. Het deeg van paasbrood moet 'running' zijn, maar niet te un. Het wordt in een speciale vorm gedaan, de taps toelopende tielle. Een rechtere panettone-vorm met losse bodem gebruiken, kan ook, evenals (niet te) kleine conische kuipjes, of een siliconenvorm. Welke vorm ook, vet de bodem en de zijkanten er van licht in met boter en bestrooi de boter met bloem. Het teveel (bloem) uit de vorm kloppen.

INGREDIËNTEN

2
dl
melk
20
gram
verse gist
4
 
eieren
100
gram
pecorino romano
150
 
gram
 
parmigiano grattugiato
(parmesaanse kaas)
 
 
zout
 
 
rode of zwarte peper
500
gram
tarwebloem
1
dl
olie
150
gram
emmenthal

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Los de gist op in de lauwe melk, en laat het even rusten.

Bak de broden in panettonevormen of speciale conische vormen, die tielle worden genoemd.

DE BEREIDING

Doe alle overige ingrediënten in een kom, nog met uitzondering van de emmethaler kaas, en werk ze door elkaar. Zodra dat is gebeurt voeg je ook de gistoplossing toe.

Kneed het deeg met de hand of in de machine met de kneedhaak.

Breng het deeg over naar één grote of twee kleinere vormen, en bestrooi het deeg met blokjes emmenthaler.

Laat het deeg afgedekt met een katoenen doek enkele uren rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°.

Bak het brood goudbruin, en laat het in de oven (met geopende deur) afkoelen.

Oorsprong en verspreiding

In Rome neemt men drie dagen voorberereiding in acht vor de bereiding van de Pizza cresciuta di Pasqua, die zowel zoet als hartigcombineert, met vleeswaren en met chocolade.

Voor deze pizza gebruikt men een eenvoudige receptuur van meel, biergist, eieren, boter, suiker, vanille en citroenschil. In Anzio voegt men daar rum en rozijnen en de kruidige likeur Alcharmes aan toe. In Lazio bovendien kaneel, anijs, nootmuskaat, sinaasappelschil en een dessertwijn, vin santo genaamd.

Naast al deze zoete varianten, die ook wel pizza dolce genoemd worden, wordt in diverse streken de hartige kaasvariant gemaakt. Deze wordt tezamen met de zoete variant, hardgekookte eieren, chocolade paaseieren (fijngehakt), capacollo (varkensvees) en salame corrallina als paas-ontbijt geserveerd, met een wijntje!

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

An epic cheesecake experience | www.cheesecake.com Cato's agricultura: recipes | www.novaroma.com Cheesecake | en.wikepedia.org
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.