Galette des rois
Driekoningenbrood
GALETTE DES ROIS
FRANSE GALETTES
ZONVORMIGE GALETTE DES ROIS

GALETTE DES ROI

De galette des rois is een zoet brood dat traditioneel met Driekoningen wordt bereid en gegeten. Eéén van de soorten is een rond frangipane-brood, dat ook wel galette de Paris wordt genoemd.

In Frankrijk snijd men dit brood aan op zoek naar de 'fève' (letterlijk boon), die in het brood verstopt zit. In de regel is dat 'boontje' tegenwoordig een porceleinen figuurtje. Traditioneel gaat deze galette vergezeld van een uit goudkarton gesneden Frygische muts, of kroon.

In onderstaand recept wordt een eenvoudige frangipane gebruikt, die slechts vier ingredi&eunten bevat: boter, ei, suiker en amandelmeel. Wil je een echt lekkere frangipane-vulling, combineer dan een crème d'amandes met een crème pâtissière, en maak deze op smaak met bittere amandel. Zie het uitgebreide frangipane-recept. Om een frangipane extra romig te maken kun je wat extra maizena of roompoeder toevoegen. Voor de hoeveelheden in dit recept, hoogstens 5 gram. Nodig is het niet.

INGREDIËNTEN

600
gram
bladerdeeg (pâte feuilletée)
1
 
ei M
1
 
fève (boon of poppetje)
EENVOUDIGE FRANGIPANE
80
gram
boter
1
 
ei M
80
gram
basterdsuiker
80
gram
amandelmeel
SIROOP
12
cl
water
125
gram
poedersuiker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de frangipane door de boter in stukjes te snijden en door het ei te roeren. Voeg de suiker toe en werk dat met een vork door het ei-botermengsel. Klop alvast een ei met een klein beetje water los.

DE BEREIDING

Deel het deeg in tweeën en rol er twee ronde schijven van met een doorsnede van 25 centimeter. Eén plak dient 2 mm dik te zijn, de andere 2 mm. Leg de dunste plak deeg op bakpapier op de bakplaat.

Doe er nu de frangipane op, in een dikte van gemiddeld 1,5 centimer, in het midden iets dikker. Je doet dat het eenvoudigst met behulp van een spuitzak. Laat zo'n twee centimer rondom vrij. Verstop de 'boon', en bestrijk de vrijgehouden rand met wat losgeklopt eigeel. Houd de rest apart.

Leg er de tweede, dikkere deegschijf op en druk de rand met de vingertoppen stevig aan (tamponneren). Let op: keer de galette nu om ! Bestrijk deze mooi gladde zijde dun en gelijkmatig met eigeel. Ook nu weer houd je eigeel achter voor later.

Het is raadzaam om de galette nu twintig minuten tot een half uur in de koelkast te laten rusten. Direct uit de koeling breng je een tweede laag eigeel aan. snijd je met een scherp mesje op de bovenzijde van de galette en radiaal zonne-patroon (niet door het deeg heen snijden). Maak op korte afstand van elkaar met de achterkant van het mes kerfjes in de rand van de galette. Prik hem tenslotte op enkele plaatsen in, zodat hij niet te sterk opbolt. Plaats hem terug in de koelkast.

HET AFBAKKEN

Verwarm de oven intussen voor op 200° lager). Neem de galette uit de koelkast en bestrijk deze met de rest van het ei.

Bak hem af in circa 30 minuten. Wanneer de galette te snel bruint, stel je de oventemperatuur lager in, maar houd de baktijd aan.

Verwarm het water en strooi er de poedersuiker in. Haal het pannetje van het viuur zodra de suiker is opgelost, niet caramelliseren. Smeer de inmiddels afgekoelde siroop in een dun laagje over de galette. Dien de galette liefst koud op.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Galette des Rois à la frangipane | Larousse cuisine Galette des Rois à la frangipane | Alain Ducasse, l'Académie de goût
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.