New York cheesecake
 
NEW YORK CHEESECAKE
AMERIKAANSE CHEESECAKES
Classic New York cheesecake
 
DONNA HAY
DONNA HAY WEBSITE
WWW.DONNAHAY.COM.AU

NEW YORK CHEESECAKE

Klassieke methode

De beroemde New York cheesecake is een verre nazaat van de Griekse placenta. Het lijkt een cryptische zin, maar placenta betekent feitelijk 'platte cake'. Kaascake om precies te zijn.

Zulke kaascakes maakte men al in de oudheid in Griekenland, maar lange tijd alleen van gerijpte kaas. Veel kaascakes werden zelfs gebakken, soms zelfs met een deeg waarin gist verwerkt was. In Frankrijk ontstond het recept met ongerijpte kaas (Neufchãtel), dat model stond voor de New Yorkse cheesecake.

Dat recept namen de immigranten mee naar de Verenigde Staten, waar het al gauw zeer populair werd en resulteerde in een groot aantal cheesecake-bedrijven, waarvan van er nog steeds vele bestaan en die een grote variatie aan cheesecakes produceren. Hoe populair cheesecake is, blijkt wel uit het feit dat men in Amerika op 30 juli (onofficieel) "National cheesecake day" viert.

In een land met zo'n rijke cheesecake-traditie kom je natuurlijk veel variaties tegen. Zoals de dubbelgebakken New York cheesecake, met een topping van room en vanille. Dubbelgebakken, vanwege de tweede bakgang, net als de Romeinse placenta destijds.

Dit recept is voor een enkelvoudig gebakken cheesecake in een springvorm van 20 cm, goed voor 15-16 punten. Bedek de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten licht in met boter.

INGREDIËNTEN

75
gram
amandelmeel
170
gram
patentbloem
55
gram
kristalsuiker
90
gram
koude boter
DE VULLING
330
gram
roomkaas
500
gram
ricotta
4
 
eieren
300
el
kristalsuiker
1
dl
citroenrasp
0,6
tl
citroensap
½
el
vanile-extract
1,5
 
maizena
 
 
water

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 150° C, stel de heteluchtoven in op 145° C.

DE BEREIDING

Maak met de vingers een los kruimeldeeg van het amandelmeel, de bloem, de suiker en klontjes koude boter. Doe dit in de vorm, druk het met de vingetoppen an, en strijk het glad met de achterkant van een eetlepel. Bak de bodem in 15 minuten goudbruin en laat hem afkoelen.

Roer de roomkaas soepel en doe deze met de ricotta, amandelmeel, kristalsuiker en in blokjes gesnden boter in de kome van een foodprocessor. Maak een papje van de maizena en warmwater en voeg dat eveneens toe. Draai het mengsel soepel.

Giet de vulling in de vorm en tik tegen de randen om luchtbelletjes in de vulling te verwijderen. Voor een extra fraai uiterlijk verhit je luchtbelletjes in het oppervlak met de vlam van een brandertje (crème brülé-brander).

Bak de taart in 1 uur en laat hem in de oven staan gedurende nog 1 uur en open de deur intussen niet!

DE AFWERKING

Serveer de taart koel, met verse frambozen.

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

An epic cheesecake experience | www.cheesecake.com Cato's agricultura: recipes | www.novaroma.com Cheesecake | en.wikepedia.org
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.