Sendha namak
Steenzout
SENDHA NAMAK
 
SENDHA NAMAK

SENDHA NAMAK

Steenzout (haliet)

Sendha namak of Himalaya-zout is een Indiaas steenzout, dat in tegenstelling tot dat andere Indische steenzout, kala namak, géén zwavelgeur kent. De kleur is wit tot rose/rood.

Volgens de Ayurveda is witte of kleurloze sendha namak de beste kwaliteit, en is sendha namak te prefereren boven kala namak. Voor consumptie worden zowel het witte als rose zout gebruikt. Andere kleuren worden als inferieur beschouwd. Steenzout, de geologische benaming is haliet, is normaliter kleurloos, en de kleuren in het zout zijn daarom verontreinigingen, in dit geval ijzer.

Andere stoffen in dit zout zijn bijvoorbeeld, natrium, kalium en magnesium, maar ook strontium. Himalaya zout bestaat gemiddeld voor zo'n 85% uit natriumchloride (NaCl), en 'is minder zout' dan zeezout, beter gezegd 'bevat minder zout'.

GEBRUIK

Behalve als smaakmaker wordt sendha namak ook als 'gereedschap' gebruikt. Er worden blokken van gezaagd die gebruikt kunnen worden op de grill, om vlees of groenten op te grillen. Zo'n Himalaya-bbq-blok dient langzaam opgewarmd te worden, en voor je er het vlees (of groente) op legt, de plaat heel licht te besprenkelen met water. Niet afspoelen of afwassen natuurlijk.

Himalyazout wordt ook decoratief gebruikt. Berucht zijn de 'ioniserende' lampen, waarop we hier niet in zullen gaan.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016