Eén van de vroegst gedocumenteerde pastrami's is de Roemeense pastramă, een vleesbereiding waarbij de nadruk ligt op lokale kruiden, pekelen en drogen, en niet zozeer op roken. De techniek, die onder meer door de herders in de Karpaten werd gebruikt, lijkt in velerlei opzicht op de bereidingswijze van vis en vlees door de Grieken en Romeinen. De Roemeense pastarmă wordt op allerlei soorten vlees en gevogelte toegepast, voomaar vooral op schaap en gans. Ook van ouder datum is de Armeense basturma, waarvoor het kruidenmengsel chaman wordt gebruikt.
Zeer waarschijnlijk zijn de Joodse Roemenen in de jaren 20 van de vorige eeuw verantwoordelijk geweest voor de verspreiding van de techniek, zowel naar Trurkije, als naar de verenigde Staten. hoewel de relatie tussen Turkije en Roemenië door de eeuwen heen hecht was. In het Dobruja in het oosten van Roemenië leven al sinds de Middeleeuwen etnische Turken, een gebied dat sedert de dertiende eeuw tot het Ottomaanse rijk behoorde. , een Armeense term, ook wel çemen (Turks) genoemd.
Vaak is pastrami gemaakt van rundvlees, zoals de pastrami New York style, die van klapstuk (brisket) is gemaakt, of de Joodse variant, die van borststuk is gemaakt. Kaymak is naar men vermoedt bedacht door Qynyk, Oğuz-Turken, oorspronkelijk wonend aan de Kaspische zee en in Mongolië en de stichters in de elfde eeuw van het Groot Seltsjoekenrijk na de val van het kalifaat van de Abbasiden. . brisket Pekelvlees is geen corned beef. Corned beef wordt gepekeld, pekelvlees gepekeld én gekookt. Conform de Joodse spijswetten wordt pekelvlees uitsluitend van vlees van de voorvoet van het rund gemaakt, het borststuk.
Volgens de Joodse spijswetgeving, de kashjroet moet vlees om kosher te zijn, van alle bloed zijn ontdaan (Leviticus 7:26:"Ook zult gij in uw woningen geen bloed eten, hetzij van het gevogelte, of van het vee."). De eerste stap in het kosjeren van het vlees is aan de slager, die kosjer vlees aan levert. De volgende stap heet melichah,, en bestaat uit het grondig wassen van het vlees, het weken van het vlees in water, het zouten en het nogmaals - ditmaal drie keer - wassen. De melichah dient binnen 72 uur na de rituele slacht of shechitah afgerond te zijn.
Voor melichah wordt ruw zout gebruikt, en wordt het pekelen in tijd beperkt om te voorkomen dat het zout zou smelten.
Een Amsterdamse specialiteit ? Pekelvlees met gekookte runderlever.
Het staat op grond van de eerste geschriften waarin pastrami wordt genoemd zo goed als vast dat de oorsprong de Kaukasus is, vermoedelijk Armenië. Armenië is tot de elfde eeuw een belangrijke handelsnatie geweest, handelsrelaties onderhoudende met China, India, de Levant en Europa. Toen stichtten de Qynyk, Oğuz-Turken, oorspronkelijk wonend aan de Kaspische zee en in Mongolië het Groot Seltsjoekenrijk. Zij waren de eerste Turtken die Anatolië bewoonden.
De stad Kaiseri heeft zich in de 18e uitgeroepen tot de hoofdstad van de pastrami (pastirma). Veel bronnen tekenen daarbij aan dat het juist de Armenen in Kaiseri waren die de pastirma groot hebben gemaakt. Belangrijker dan dat is de constatering dat meerdere naties zich in de loop dr tijd de pastrami hebben toegeëigend. Roemenië bijvoorbeeld, maar ook de Joden, die er een kosher draai aan gaven door het niet meer van lams- of schapenvlees te bereiden maar van rundvlees.
Het Roemeense woord păstra betekent 'bewaren', in de zin van conserveren. Het is niet zeker of pastramă daarvan is afgeleid, of van het Latijnse pastor, dat herder betekent. daarvoor pleit dat Pastramă in dat geval - verklaarbaar - herdersvlees' zou betekenen.
Corned beef was in dite tijd voor de welgestelden, en het meeste werd voor de export gemaakt. Zoals naar de Verenigde Staten. Daar hebben de Iers-Amerikanen de corned beef in de 1negende op het St. Patrick menu gezet. Voor hen was bacon te duur, en corned beef juist weer betaalbaar. Zo ontstond corned beef met kool als het St. Patric-alternatief voor bacon en kool, de traditionele Ierse schotel.
Een ander beroemd gerecht met corned beef is de Reuben sandwich, een gigantische, warme sandwich, opgebouwd uit roggebrood (niet onze compacte roggebrood overigens), veel corned beef, Zwitserse kaas en zuurkool, met een dressing van mayonaise, ketchup, mierikswortel en kruiden. Amerikaanser kan haast niet.
Kijk ook eens naar pekelvlees, een Joodse specialiteit, onder meer bekend van Beigel & salted beef, de specialiteit van het Londonse Beigelbakery.
Respecteer het copyright !